Boek dat iedereen moet lezen

The Hate U Give – Angie Thomas – Vertaling Jasper Mutsaers – Moon – 352 blz.

Angie Thomas (1988) is een Amerikaanse auteur, vooral bekend van de inmiddels bijna klassieker The Hate U Give. Thomas is opgegroeid in Jackson, Mississippi, waar ze als zesjarige getuige was van een schietpartij. Haar moeder nam haar toen mee naar de bibliotheek om te laten zien dat er meer is in het leven dan wat ze zag in haar omgeving. Dit heeft haar geïnspireerd om te gaan schrijven. De dood van de ongewapende zwarte jongen Oscar Grant door de hand van een politieagent, heeft geleid tot haar eerste niet-fantasy boek The Hate U Give. Dit boek heeft inmiddels vele lezers uit verschillende landen bereikt, en ook de verfilming heeft het internationaal een flink publiek gevonden.

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

The Hate U Give is intens. Dat is het eerste woord wat bij je op komt bij het lezen van dit boek. Het is niet zomaar een fictief verhaal, maar je wordt als lezer echt compleet meegetrokken in het leven, de emoties, de angsten en de strijd van Starr. Het is bijna niet voor te stellen dat dit meisje niet echt bestaat, zo knap is ze neergezet door schrijfster Angie Thomas. En haar verhaal is zo heftig. Ik ga niet beweren dat je als blanke, na het lezen van die boek, opeens de strijd die de zwarte samenleving al decennia voert begrijpt, maar het kan wel zorgen voor een beetje meer begrip. Zelfs al speelt het zich af in Amerika, waar dingen vaak toch een beetje extremer zijn dan in Nederland.

The Hate U Give is in eerste instantie uitgebracht als kort verhaal, geïnspireerd door de Black Lives Matter movement, maar vond al snel zijn weg naar de top van de New York Times bestseller-lijst. Daarom besloot Thomas er een roman van te maken. In 2018 werd het boek op een school in Texas verboden vanwege heiligschennis, en de politie van South Carolina wilde het boek van een leeslijst van een school verwijderen omdat het het wantrouwen in de politie actief zou bevorderen. Dit laat ook wel zien wat voor impact een boek als dit, met vooral dit onderwerp, kan hebben.

The Hate U Give is aan de ene kant een pleidooi om iedereen te laten zijn wie hij is, maar het geeft aan de andere kant op een duidelijke waarschuwing over welke invloed je omgeving heeft op wie je gaat worden. Zoals Tupac het zei: ‘The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody’. Wie haat zaait, zal haat oogsten. En laat dat nu een waarschuwing zijn die we vandaag de dag enorm hard nodig hebben.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!