Een boek vol griezelige voorleesverhalen

Monsters en griezels – diverse auteurs – illustraties: Saskia Halfmouw – Uitgeverij Holland – 124 blz.

Deze verhalenbundel bevat maar liefst dertien – zou dat aantal toeval zijn? – gruwelijk leuke voorleesverhalen. Tussen de verhaaltjes door staan stripjes over Slot Dorrestijn. Een slot waar je maar beter niet kunt komen, als je tenminste een beetje verstandig bent.
Dit is een heerlijk boek om voor te lezen wanneer de dagen weer wat korter worden en we het huis verlichten met gezellige kaarsen. Ieder verhaal is precies lang genoeg om ’s avonds voor te lezen. Ze zijn niet te eng, zodat je kind daarna tenminste nog gewoon kan slapen. Maar ze zijn eng genoeg om even lekker samen te griezelen. Zo is er een verhaal waar de knuffels tot leven komen en ’s nachts helemaal niet zo knuffelig en pluizig blijken te zijn. In één verhaal ontsnapt een zeer giftige spin die niet meer gevonden wordt en hier en daar nog gewoon door het boek kruipt. Oppassen dus!

Er is een verhaal over een vampier die heel nodig naar de tandarts moet, wat natuurlijk best een beetje raar is. De tandarts wil de tand bijvijlen, zodat hij niet meer zo uitsteekt, maar dat vindt de vampier helemaal geen goed idee. Er zijn verhalen over kwaadaardige honden, of was het de buurman die kwaadaardig was? En een verhaal over een mysterieuze witte wolf, dat mij wel een beetje de rillingen gaf. Natuurlijk mag ook een heks in het bos niet ontbreken. Een echte, gemene heks. Of is het toch gewoon een oud vrouwtje dat toevallig middenin het bos woont? Het leuke aan het boek is, dat de verhaaltjes zo verschillend zijn. Het is elke keer weer afwachten waar het verhaal over gaat, wat het extra spannend maakt.

De illustraties passen goed bij de verhalen en sluiten aan bij de leeftijd van de lezertjes. De grappige en lieflijke tekeningen maken de verhalen een stuk minder eng. Ze zijn uitgevoerd in zwart wit. Ieder verhaal is geschreven door een andere auteur. Achterin het boek staat een lijst met nog meer boeken die geschreven zijn door alle auteurs in het boek. Mocht je een verhaal leuk vinden en nog meer willen lezen van de schrijver, dan kan je achterin de titels van andere boeken opzoeken.

Ik heb de verhalen met veel plezier voorgelezen aan mijn jongste dochter, die nog altijd een beetje bang is, ook al is ze al best groot. Deze verhalen waren echt leuk en nergens té eng. Ze hoefde ’s nachts dus niet haar bed uit te komen wegens nare dromen. We vonden het zelfs jammer dat het boek zo snel uit was. Om sommige verhalen hadden we de grootste lol. Kortom, ik vind deze bundel erg geslaagd. Ik denk dat we de verhalen nog eens gaan lezen in de herfst, wanneer het bijna Halloween en elf november is. De verhalen zijn goed geschreven, lekker spannend en sluiten goed aan bij de doelgroep. Alleen de verhaaltjes over Slot Dorrestijn zou ik overslaan. Er staat tenslotte niet voor niets een waarschuwing bij. Natuurlijk moest ik die lezen om een goed verslag over dit boek te kunnen schrijven, maar sinds ik ze heb gelezen voel ik mij toch een beetje …. een beetje …. anders. O help, waar stond nou wat je moest doen als je ineens een stuk ouder bent geworden?!

Corine Gorter

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!