Boek met actueel thema opnieuw uitgegeven

Vertrouw me maar – Marlies Slegers – Kluitman – 190 blz.

vertrouw_me_maarHet boek Vertrouw me maar is in 2010 eerder verschenen onder de titel Webcams, vriendjes en andere r@mpen. Gezien het actuele thema, de sociale media en het misbruik ervan, is het niet zo gek dat het nu in een moderner jasje opnieuw is uitgebracht. De eerste cover was wat speels en kinderlijk maar de huidige cover spreekt vast meer aan.

Kaat is de hoofdpersoon, ze is de vaak alleen thuis omdat haar ouders veel werken in hun restaurant. Ze ontdekt een profielsite MyFriendz.nl en maakt ondanks waarschuwingen van haar broer een profiel aan. Ze wil zoveel mogelijk vrienden en ThumbsUps verzamelen. Dat zijn meldingen dat iemand je foto of berichtje leuk vindt.

Al snel leert ze een jongen kennen met wie ze gezellig kan chatten. Hij zegt dat zijn zus model is en dat Kaat dat ook kan worden. Daarvoor moet ze zich voor de webcam helemaal laten zien. Haar vriendin zegt dat ze dat niet moet doen, maar ze heeft het al gedaan. Terwijl ze twijfelt over haar actie, gaat ze met haar klas, groep 8, op schoolkamp. Haar nieuwe klasgenoot Michael, uit Australië, gaat ook mee. Michael vindt Nederland maar niets en wil terug naar huis. Zijn vader lijkt echter graag te willen blijven. Hij verzint een list om zijn vader te overtuigen en Kaat is daar getuige van. Michael vindt Kaat erg leuk, maar merkt dat er wat mis is en hij probeert haar te helpen.

Het verhaal heeft een leuke lay-out. Berichten van chat en Whatsapp zijn in kadertjes geplaatst, de hoofdstukjes zijn kort met passende titels. Hierdoor leest het lekker vlot.
Ook de situaties van schoolkamp en in de klas, verliefd zijn, je eenzaam voelen en vriendschap sluiten goed aan bij de leeftijdsgroep en zullen herkenbaar zijn voor de lezers.

Naast de waarschuwingen voor de gevaren op de sociale media, zegt het ook wat over de tijdgeest. Kinderen zijn vaker alleen en ouders, die niet echt met internet zijn opgegroeid, zijn vaak naïef over het gebruik ervan door hun kinderen. Er is niet veel toezicht, terwijl het ongemerkt toch snel uit de hand kan lopen. Dit verhaal is een eye-opener voor de jonge lezer en het is fijn om de boodschap mee te krijgen dat ze een volwassene in vertrouwen moeten nemen om eruit te kunnen komen, maar eigenlijk zouden ouders dit ook moeten lezen om wat meer op de hoogte te zijn wat er speelt bij de kinderen van nu.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (12 jaar):

Toen ze vroegen of ik het wilde lezen dacht ik meteen dat boek heb ik al in de kast staan en dat klopte ook. Op de kaft staat ook de oude titel van het boek vermeld, dus kon ik het zo pakken. Ik had het dus al een paar jaar geleden gelezen, maar nu dus opnieuw.
Het leest heel snel en het is denk ik leuk als je in groep 8 zit, omdat Kaat dan dingen doet die je echt in groep 8 doet, zoals schoolkamp. Maar wat haar overkomt kan ook als je jonger of ouder bent gebeuren.
Ook al vind ik zelf dat het nogal stom is wat ze doet, kan ik me wel voorstellen dat sommigen dat doen voor zo’n webcam en dan is het goed als kinderen dit verhaal lezen, zodat ze weten dat je dat echt niet moet doen.
Het is heel duidelijk geschreven, maar wel als een leuk verhaal, er gebeuren ook leuke dingen, dus dat maakt het lezen van het boek fijner dan dat je alleen maar hoort wat je niet moet doen.

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!