Boekenweek 2014 – In de voetsporen van Jeanne d’Arc

JeanneIk geloof dat het 2001 was, ik moest een onderwerp voor mijn VWO-6 profielwerkstuk bedenken. Dat was niet heel moeilijk, want ik was in die periode helemaal geobsedeerd door het verhaal van Jeanne d’Arc, de maagd van Orléans.
Jeanne (of Jehanne), geboren in 1412, een middeleeuws boerenmeisje dat in een visioen te horen kreeg dat ze de uitverkorene was om de dauphin, de Franse kroonprins, op de troon te krijgen. Daarvoor moest ze ten strijde trekken tegen de Engelsen die ook het recht op de troon opeisten. Dit alles ten tijde van de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ondanks dat ze een meisje was wist ze toch een heel leger achter zich te scharen en een doorbraak te forceren. Het noodlot sloeg echter toe toen ze veroordeeld werd voor ketterij en moest branden op de brandstapel. In 1920 werd Jeanne d’Arc heilig verklaard.

Nou wilde ik heel graag wat plaatsen in Frankrijk bezoeken waar Jeanne ook geweest was en gelukkig waren mijn lieve ouders het daar mee eens, aangezien we hoe dan ook allemaal gek waren op Frankrijk, en mocht ik een route uitstippelen. Die zomervakantie hebben we onder andere Domrémy bezocht, het dorpje waar Jeanne geboren werd en waar je haar eenvoudige geboortehuis nog kunt bezichtigen, Vaucouleurs waar Jeanne een commandant om hulptroepen vroeg en ze kreeg, Chinon waar ze op audiëntie ging bij de dauphin; het kasteel staat er nog gedeeltelijk, van de zaal waarin Jeanne de dauphin ontmoette is niet veel meer over dan een stuk open haard, maar er is wel een toren gerestaureerd waar een hele Jeanne d’Arc tentoonstelling is, en Orléans, een prachtige stad vol geschiedenis, waar Jeanne de Engelsen wist te verslaan die de stad probeerden in te nemen.

Rouen, de stad waar Jeanne d’Arc op 30 mei 1431 werd verbrand op de brandstapel had ik eerder al een paar keer bezocht, als we op meivakantie naar Normandië waren. Daar is op het marktplein waar de executie plaatsvond een monument geplaatst ter ere van Jeanne.
Alleen Reims, de stad waar de kroonprins in de kathedraal gekroond werd in 1429, heb ik helaas nog niet bezocht, maar dat gaat zeker nog eens gebeuren.
Voor mij is het een vakantie geworden om nooit te vergeten, een vakantie die een grote indruk heeft achtergelaten.
En dat profielwerkstuk? Daar heb ik een 9 voor gekregen!

Judith van Pel

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!