Boekenweek 2014 – In de voetsporen van Jeanne d’Arc

JeanneIk geloof dat het 2001 was, ik moest een onderwerp voor mijn VWO-6 profielwerkstuk bedenken. Dat was niet heel moeilijk, want ik was in die periode helemaal geobsedeerd door het verhaal van Jeanne d’Arc, de maagd van Orléans.
Jeanne (of Jehanne), geboren in 1412, een middeleeuws boerenmeisje dat in een visioen te horen kreeg dat ze de uitverkorene was om de dauphin, de Franse kroonprins, op de troon te krijgen. Daarvoor moest ze ten strijde trekken tegen de Engelsen die ook het recht op de troon opeisten. Dit alles ten tijde van de Honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ondanks dat ze een meisje was wist ze toch een heel leger achter zich te scharen en een doorbraak te forceren. Het noodlot sloeg echter toe toen ze veroordeeld werd voor ketterij en moest branden op de brandstapel. In 1920 werd Jeanne d’Arc heilig verklaard.

Nou wilde ik heel graag wat plaatsen in Frankrijk bezoeken waar Jeanne ook geweest was en gelukkig waren mijn lieve ouders het daar mee eens, aangezien we hoe dan ook allemaal gek waren op Frankrijk, en mocht ik een route uitstippelen. Die zomervakantie hebben we onder andere Domrémy bezocht, het dorpje waar Jeanne geboren werd en waar je haar eenvoudige geboortehuis nog kunt bezichtigen, Vaucouleurs waar Jeanne een commandant om hulptroepen vroeg en ze kreeg, Chinon waar ze op audiëntie ging bij de dauphin; het kasteel staat er nog gedeeltelijk, van de zaal waarin Jeanne de dauphin ontmoette is niet veel meer over dan een stuk open haard, maar er is wel een toren gerestaureerd waar een hele Jeanne d’Arc tentoonstelling is, en Orléans, een prachtige stad vol geschiedenis, waar Jeanne de Engelsen wist te verslaan die de stad probeerden in te nemen.

Rouen, de stad waar Jeanne d’Arc op 30 mei 1431 werd verbrand op de brandstapel had ik eerder al een paar keer bezocht, als we op meivakantie naar Normandië waren. Daar is op het marktplein waar de executie plaatsvond een monument geplaatst ter ere van Jeanne.
Alleen Reims, de stad waar de kroonprins in de kathedraal gekroond werd in 1429, heb ik helaas nog niet bezocht, maar dat gaat zeker nog eens gebeuren.
Voor mij is het een vakantie geworden om nooit te vergeten, een vakantie die een grote indruk heeft achtergelaten.
En dat profielwerkstuk? Daar heb ik een 9 voor gekregen!

Judith van Pel

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!