Booker Prize naar dystopische roman Ierse schrijver Lynch

De Booker Prize, de meest prestigieuze literatuurprijs van de Engelstalige wereld, gaat dit jaar naar de roman Prophet Song van de Ierse schrijver Paul Lynch. Geïnspireerd door nepnieuws, de Syrische burgeroorlog en de pandemie beschrijft het dystopische boek hoe een samenleving kan afglijden naar totalitarisme en oorlog. De jury noemt de roman hartverscheurend.

“Ik wilde de moderne chaos onder de loep nemen”, vertelde Lynch (46) eerder over zijn vijfde roman. “De onvrede in westerse democratieën, de problemen in Syrië; hoe een heel land kan imploderen en een enorme vluchtelingencrisis veroorzaakt en het Westen onverschillig blijft.”

Kort voor de toekenning van de prijs werd Ierland overvallen door oplaaiend geweld na een steekpartij waarbij drie gewonden vielen. Hoewel de jury erkende dat er paralellen te trekken zijn tussen die gebeurtenissen en het onderwerp van het boek, speelde dat geen rol in de uiteindelijke keuze.

“We vonden allemaal dat dit het werk was dat we aan de wereld wilden presenteren en dat het oprecht een meesterlijk stuk fictie is”, verzekerde de voorzitter, de Canadese schrijver Ersi Edugyan.

Voor de prijs mogen alle Engelstalige boeken meedingen die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland zijn gepubliceerd. Dit jaar waren 163 romans aangemeld voor de prijs.

Van tevoren werd Lynch al getipt als grote favoriet, naast landgenoot Paul Murray, de Amerikanen Paul Harding en Jonathan Escoffery, de Canadese Sarah Bernstein en de Brit Chetna Maroo.

De Booker Prize levert auteurs altijd veel internationale belangstelling op, met eerdere winnaars als Ian McEwan, Margaret Atwood en Salman Rushdie. Lynch is de vijfde Ierse schrijver die de prijs krijgt.

Gevraagd wat hij met het prijzengeld van 50.000 pond gaat doen antwoordde Lynch dat hij het goed kan gebruiken om zijn hypotheek met variabele rente te betalen.

Bron: NOS

Andere recensies

Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning
| Reageer!