Booker Prize naar dystopische roman Ierse schrijver Lynch

De Booker Prize, de meest prestigieuze literatuurprijs van de Engelstalige wereld, gaat dit jaar naar de roman Prophet Song van de Ierse schrijver Paul Lynch. Geïnspireerd door nepnieuws, de Syrische burgeroorlog en de pandemie beschrijft het dystopische boek hoe een samenleving kan afglijden naar totalitarisme en oorlog. De jury noemt de roman hartverscheurend.

“Ik wilde de moderne chaos onder de loep nemen”, vertelde Lynch (46) eerder over zijn vijfde roman. “De onvrede in westerse democratieën, de problemen in Syrië; hoe een heel land kan imploderen en een enorme vluchtelingencrisis veroorzaakt en het Westen onverschillig blijft.”

Kort voor de toekenning van de prijs werd Ierland overvallen door oplaaiend geweld na een steekpartij waarbij drie gewonden vielen. Hoewel de jury erkende dat er paralellen te trekken zijn tussen die gebeurtenissen en het onderwerp van het boek, speelde dat geen rol in de uiteindelijke keuze.

“We vonden allemaal dat dit het werk was dat we aan de wereld wilden presenteren en dat het oprecht een meesterlijk stuk fictie is”, verzekerde de voorzitter, de Canadese schrijver Ersi Edugyan.

Voor de prijs mogen alle Engelstalige boeken meedingen die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland zijn gepubliceerd. Dit jaar waren 163 romans aangemeld voor de prijs.

Van tevoren werd Lynch al getipt als grote favoriet, naast landgenoot Paul Murray, de Amerikanen Paul Harding en Jonathan Escoffery, de Canadese Sarah Bernstein en de Brit Chetna Maroo.

De Booker Prize levert auteurs altijd veel internationale belangstelling op, met eerdere winnaars als Ian McEwan, Margaret Atwood en Salman Rushdie. Lynch is de vijfde Ierse schrijver die de prijs krijgt.

Gevraagd wat hij met het prijzengeld van 50.000 pond gaat doen antwoordde Lynch dat hij het goed kan gebruiken om zijn hypotheek met variabele rente te betalen.

Bron: NOS

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!