Bundel met Mooiste vis van de zee-verhalen

De mooiste vis van de zee: Vijf avonturen met Regenboog – Marcus Pfister – Vertaald door Nannie Kuiper – De Vier Windstreken – 139 blz.

De mooiste vis van de zeeVeel lezers die geboren zijn in of na 1985, zullen het visje Regenboog wel kunnen. Met het in 1992 verschenen eerste boekje, De mooiste vis van de zee, is menig tiener en twintiger van nu opgegroeid. Tot mijn eigen verrassing bleken er echt nog zes boeken over Regenboog verschenen te zijn, waarvan vijf zijn gebundeld in De mooiste vis van de zee: Vijf avonturen met Regenboog. De losse boekjes zijn in 80 talen verschenen, waarvan in totaal ruim 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. Regenboog is misschien wel een van de beroemdste vissen er wereld, en terecht.

De mooiste vis van de zee: Vijf avonturen met Regenboog is een bundel van vijf verhalen. In het eerste verhaal, De mooiste vis van de zee helpt een ander, neemt Regenboog het op voor Streep, het nieuwe visje. Het tweede verhaal, De mooiste vis van de zee sluit vrede, gaat over de walvis die soms wel erg dichtbij de school vissen van Regenboog komt. In het derde verhaal, De mooiste vis van de zee is gelukkig niet bang meer, gaat Regenboog naar een gevaarlijk gebied in de zee om zijn vriend Knobbel te redden. Door een storm in het vierde verhaal, De mooiste vis van de zee komt veilig thuis, raakt Regenboog verdwaald en moet hij proberen weer thuis te komen. En tenslotte, in het vijfde en laatste verhaal, De mooiste vis van de zee zoekt zijn glinsterschub, reist Regenboog af naar de donkere diepzee omdat hij zijn allerlaatste glinsterschub is kwijtgeraakt.

Als kind was ik al gek op Regenboog en zijn boekje. Eerst lazen mijn ouders eruit voor, later heb ik het zelf gelezen. Vooral de echt glinsterde schubben van glinsterpapier waren voor mij als klein meisje natuurlijk fascinerend. Helaas heeft De Vier Windstreken het glinsterpapier bij deze uitgave achterwege gelaten. Dit doet echter niets af aan de verder toch mooie verhalen maar vooral prachtige tekeningen. Het zijn vooral deze mooie plaatjes waardoor ik ook nu, jaren later, de boeken over Regenboog graag lees.

Wat ook een sterk punt is in de Mooiste vis-boeken is de moraal in ieder verhaal. Je moet aardig zijn voor iedereen, je moet elkaar helpen, je moet geen ruzie maken, je hoeft niet bang te zijn, etc. Het is dus niet alleen genieten van de mooie vormgeving van de pagina’s, maar het is op hetzelfde moment leerzaam voor kinderen. Het stimuleert kinderen om liever met elkaar om te gaan.

“Regenboog vertelt opgelucht aan zijn vrienden dat de ruzie is bijgelegd. Samen met de walvis zwemmen ze net zo lang door de zee tot het water opnieuw vol zit met piepkleine waterbeestjes. ‘Mmmm, lekker!’ En na een poosje weet eigenlijk niemand meer hoe die akelige ruzie nou precies is ontstaan.”

De mooiste vis van de zee is ook vandaag nog een aanrader voor iedereen. Jonge kinderen van 0-6 jaar kun je eruit voorlezen, en oudere kinderen kunnen er zelf mee aan de slag. Maar natuurlijk is het voor tieners of volwassenen ook nog steeds gewoon leuk. Dat in deze bundel niet één, maar vijf avonturen van Regenboog zijn verzameld, is natuurlijk nog veel beter: hoe meer verhalen, hoe langer je er plezier van hebt!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!