Chicklit met spanning

Cupcakes en een koffer – Yara March – Yara March Productions – 263 blz.

Cupcakes en een kofferDe naam Yara March is een pseudoniem van José van Knippenberg. In maart 2012 is ze begonnen met het schrijven van boeken en kwam haar alter ego om de hoek. Sinds de schrijfster de naam heeft bedacht, praat ze over March in de derde persoon. Ze kruipt als het ware in de huid van haar tweede persoonlijkheid wanneer ze wil schrijven en aan de werkelijkheid wil ontsnappen, omdat March creatiever en laconieker is.
In Cupcakes en een koffer gaan 28-jarige, roodharige Miranda en haar vriendinnen Jessica, Kim en Veronique op vakantie naar Gran Canaria. Maar vanaf dat punt gaat er een hoop mis. Onderweg naar het vliegveld krijgen de meiden een klapband, in het vliegtuig worden per ongeluk koffers verwisseld, daarna wordt er bij ze ingebroken in hun vakantiehuisje, ontmoeten ze een paar leuke mannen en als klap op de vuurpijl wordt één van de vriendinnen ontvoerd.

Er moeten eerst doden vallen voor ook voor de politie duidelijk wordt wat er aan de hand is. Op de website van Yara March staat: ‘In haar boeken is niet alleen de liefde gevaarlijk’, wat wel een goede samenvatting is van Cupcakes en een koffer.

De hoofdpersonen in het boek zijn allemaal geloofwaardig neergezet. Alle vriendinnen en vakantieliefde Tim zijn innemende, aardige personen die je graag in je echte vriendenkring wil hebben. Doordat March schrijft vanuit verschillende perspectieven, leer je de personages ook goed kennen.

Zelf omschrijft March Cupcakes en een koffer als een ‘thriller vol romantiek’. Ik zou het liever omdraaien tot een ‘chicklit met een spannend laagje’. Het verhaal is wel spannend, maar March is meer bedreven in het schrijven van de zwijmelscènes. Deze zijn absoluut top, maar het thrillergedeelte laat nog wat te wensen over. Zo is het plot deels voorspelbaar en zitten er hier en daar toevalligheden in die duiden op een zwaktebod van de schrijfster om deze niet goed in het verhaal te verwerken. De verwisselde koffer, die zelfs de titel heeft gehaald, is daarvan een voorbeeld.

Maar door het spannende tintje in deze chicklit is het wel aanlokkelijker om door te lezen, omdat er echt iets gebeurt. Yara March schrijft namelijk wel vlot en grappig. Cupcakes en een koffer leest makkelijk. Met een beetje meer hulp, van bijvoorbeeld een echte uitgever, had er net iets verder doorgedacht kunnen worden en hadden de spelfouten er nog uit gehaald kunnen worden. Ik hoop dat Yara March voor haar volgende boek ook de losse eindjes aan elkaar knoopt, dan heeft ze zeker potentie.

Een pluspuntje is de auteursfoto. De schrijfster heeft zelf rode krullen zoals hoofdpersoon Miranda, maar op de foto is vooral slagroom te zien, heel veel slagroom…

Felice Beekhuis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen