Chicklit voor mannen

De wegen van Valentina – Gerrit Brand – Nobelman – 202 blz.

scaleGerrit Brand (1956) is schrijver en ondernemer. Hij studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde in Groningen en is daarna in de stad blijven hangen. Zijn debuutroman Tolvlucht verscheen in 2007 en speelt speelt zich af tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Zijn tweede boek, Een heel nieuw leven, is een satire op het bedrijfsleven in de huidige economische crisis en verscheen in 2011. De wegen van Valentina is zijn derde boek.

In De Wegen van Valentina zijn twee echtparen gezamenlijk in twee sportwagens op weg naar Portugal om daar de vakantie door te brengen. Op een gegeven moment vertelt Hugo Cooper, succesvol ontwerper en tassenfabrikant, aan zijn vriend Charles Hendrix dat zijn Chinese vrouw Snow wel wat in hem ziet.

Reclamefilmer Charles voelt zich niet alleen gevleid, maar ziet dit ook als een kans zijn futloze bestaan nieuw leven in te blazen. Charles’ vrouw Valentina denkt hier heel anders over. Als ze na een lange autotocht door Frankrijk en Spanje in Costa da Caparica arriveren, komt de vijfde protagonist in beeld. Luid, de eigenaar van de bungalow met zwembad waar zij hun vakantie zullen doorbrengen. Valentina weet Charles op een gegeven moment triomfantelijk te melden dat Snow plotseling gevallen is voor Luis. Alle personages draaien om elkaar heen en niemand weet precies wat hij aan de ander heeft. Eerlijkheid en openheid zijn ver te zoeken.

Hugo, Charles, Snow en Valentina horen bij de nouveau riche. Ze hebben geld en kunnen doen waar ze zin in hebben. Ze genieten van het leven: lekker eten, veel alcohol, roken, liefdesperikelen, en mooie auto’s. De vier hoofdpersonen zijn echte snobs. Schrijver Gerrit Brand heeft ze goed op die manier neer weten te zetten.

Het grootste deel van de tijd zitten ze in de auto, eten en drinken op een terrasje of maken ze ruzie in een hotel. Het is een roadtrip waardoor ze elkaar beter en beter leren kennen, met Snow als bindende (of juist scheidende) factor. Brand heeft het boek in de tegenwoordige tijd geschreven, om je als lezer het gevoel te geven dat je overal met je neus bovenop zit.

“Het is donker in hun hoekje maar door het vliegengordijn valt fel zonlicht in repen naar binnen. Door een smal raampje zelfs nog een baan zonlicht. Al met al genoeg om kunstlicht overbodig te maken. Ze nemen slokjes bier en eten van de hapjes. En loeren naar elkaar. Zoekend naar een gespreksonderwerp. Elke hint in de richting van het taboeonderwerp vermijdend. Alleen Hugo en Charles weten dat Charles het weet (ze knipogen tegen elkaar). Valentina houdt Snow in de gaten. De Chinese begint haar te fascineren.”

De vier hebben eigenlijk geen echte problemen in het leven, en ze zijn gewend dat ze alles krijgen wat hun hartje begeert. En dat kan ook zijn tol eisen. Onderlinge verhoudingen en vertrouwenskwesties. De wegen van Valentina is een chicklit voor mannen te noemen, oftewel een ladlit: een vrij ongebruikelijk genre. Alles komt uiteindelijk samen in een typische mannelijk plot. De coverafbeelding in Power Puff Girls-stijl past er ook perfect bij het genre.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!