Crowdfunden omdat de bank niet wil investeren

Nathalie SchefferEigenaresse van kinderboekwinkel De Kleine Prins, Nathalie Scheffer, is getrouwd en heeft twee dochters, Patty en Gina. Ze woont al jaren in Almere. Haar ouders hebben verschillende boekhandels in Amsterdam, Haarlem en Heemstede gehad. Dertien jaar geleden is ze in Weesp kinderboekhandel De Kleine Prins begonnen. In november 2013 kwam daar ook nog een Boek- en Kantoorboekhandel bij. Op dit moment is ze erg druk met het opstarten van de Weesper Boekhandel. In september hoopt ze de deuren te kunnen openen. Sinds dit jaar zit ze in de Griffeljury en dat is een eretaak. Ze vond het erg leuk om te doen en verheugt zich nu al weer op het volgende jaar. Ook staat ze op de shortlist van Beste boekverkoper van het jaar 2015.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Mijn ouders hadden boekhandels. In mijn jeugd was ik ieder vrij uurtje daar te vinden. Nadat mijn ouders de winkels verkochten en ik bij een andere boekhandel ging werken, kwam ik erachter dat ik toch wel heel graag voor mezelf wilde werken. De opening van mijn Kinderboekhandel liet dan ook niet lang op zich wachten. We zijn nu dertien jaar open. Ik heb eigenlijk nooit echt over een ander beroep nagedacht, maar als ik niet in de boeken zou gaan werken, werd het vast iets in de reiswereld.

Las je als kind veel en wat waren je favoriete boeken en schrijvers?

Ik las alles wat los en vast zat, boeken, tijdschriften tot verpakkingsmateriaal aan toe. Had ieder boek wel gelezen in de bibliotheek. Toen had ik geen favoriete auteurs, wel boeken die me altijd zijn bijgebleven. Bijvoorbeeld Kleine Sjang, dat boek had ik tig keer bij de bieb geleend. Toen ik zelf moeder was en het boek opnieuw werd uitgegeven, heb ik geprobeerd het voor te lezen aan mijn dochter maar de magie was verdwenen en kon het ons allebei totaal niet boeien.

Waarom denk je dat Weesp groot genoeg is voor een boekhandel? Heb je onderzoek laten doen?

Toen ik in Weesp begon met mijn kinderboekhandel dertien jaar geleden zat er een soort Bruna-achtige winkel, een grote kantoorvakhandel, een Libris boekhandel en een antiquariaat. De Bruna-achtige winkel verdween al snel daarna.
In 2012 ging de kantoorvakhandel failliet. In 2013 heb ik toen Boek en Kantoorboekhandel De Kleine prins geopend schuin tegenover de kinderboekhandel. In 2014 verdween de libris boekhandel en nu gaat ook het antiquariaat binnen afzienbare tijd sluiten.
In de omgeving zit ook niet een winkel, zoals ik die voor ogen heb, en gezien de enorme enthousiaste Weespers die samen al meer dan 134.500 euro bijeen hebben gebracht via de crowdfunding, merk ik dat ze heel graag een algemene boekhandel willen in Weesp.

Hoeveel geld probeer je via crowdfunding bijeen te krijgen, voordat je kunt beginnen?

Toen we met dit hele plan begonnen hoopte ik 60.000 te halen, als ik dat niet zou halen zou er niet genoeg draagvlak zijn. In no time zaten we op 75.000, en nu dus op 134.500(intussen meer- PF). We gaan nog even door met crowdfundacties, en gaan nu in zee met Collin Crowdfund, een online platform. Er zal in totaal zo’n 3 ton nodig zijn.

Hoe en waar kunnen geïnteresseerden geld storten om je droom waar te maken?

Mensen kunnen kijken op onze website:
Daar kunnen ze inschrijf formulier en uitgiftevoorwaarden downloaden.

Kun je begrijpen dat de banken je geen geld willen lenen voor het opstarten van een boekhandel?

Nou, ik denk dat ze niet moeten kijken naar alleen de boekenbranche. Er komen in mijn winkel nog veel meer andere dingen te koop, van cadeauartikelen tot een horecagelegenheid en van kantoorartikelen tot een vergaderruimte die we kunnen verhuren. Maar ik heb geleerd dat er vele wegen naar Rome leiden dus nemen we een andere weg!

Wat vind je leuk aan het runnen van een boekwinkel en wat minder leuk?

Ik vind boeken geweldig, ik ben een heel sociaal dier, dus klantencontact is iets waar ik heel blij van kan worden. En kinderen aan een leuk boek helpen is het leukste wat er is. Het administratieve deel is niet het leukste….

Wat kunnen de klanten verwachten als ze dit najaar in je nieuwe winkel komen?

Een prachtige winkel van 550 vierkante meter, met daarin een prachtig aanbod tijdschriften, wenskaarten, boekhandel, kinderboekhandel, cadeauartikelen, spellen, kantoorartikelen, postagentschap, VVV, lunchroom. Zeker geen standaard boekhandel, maar een plek waar je graag langere tijd wilt doorbrengen.

Wil je met je winkel ook een echt trefpunt worden in de buurt?

Ja, ik wil heel graag dat mensen bij ons in de winkel gaan afspreken. gewoon gezellig op woensdagmiddag waar moeders met kinderen terecht kunnen. De moeders kunnen er heerlijke thee drinken met een gebakje en de kinderen voor een workshop, poppenkastvoorstelling of gewoon voorgelezen worden. Maar ook voor zzp’ers is er een werkplek, en kunnen mensen elkaar ontmoeten. Er zal ook een vergaderruimte zijn die we verhuren en die zal ook als expositieruimte gaan functioneren.

Gaan kinderboeken een belangrijke plaats innemen in je winkel?

De kinderboekhandel krijgt een mooie plek, een shop in een shop idee, met speelhuisje, zitzakken en héél veel boeken!

Wat zijn de vijf meest favoriete boeken die je ooit las?

Het dagboek van Anne Frank: Om de zoveel jaar lees ik dit opnieuw. Het zou net als in heel veel andere landen verplichte kost moeten worden op scholen. Heb het al minstens twintig maal gelezen, maar raakt me iedere keer weer.

De kleine prins: Een prachtig filosofisch verhaal wat ook ieder kind voorgelezen zou moeten krijgen. In veel verschillende uitvoeringen leverbaar. Ik spaar ze in allerlei talen en heb de Russische, Perzische, Chinese, Thaise, en vele andere talen.

Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran: Een boekje wat heel veel indruk op me heeft gemaakt. Zeker de joodse achtergrond en het Parijs in de jaren vijftig geven een prachtig tijdsbeeld. Ook dit moet je gelezen hebben.

Jij bent de liefste: Een gedichtenbundel met waanzinnige illustraties. Een bundel die ik honderden keren heb voorgelezen aan mijn dochters. Ben erg gek op gedichten. Koos Meinderts, Jen Pierre Rawie, Annie M.G. Schmidt, het maakt me niet uit. Ik neem er vaak niet genoeg de tijd voor, maar wat zitten er een juweeltjes bij.

En dan heb ik nog één plek en schieten er nog honderd titels door mijn hoofd. Maar aan deze heb ik zoveel plezier beleefd met mijn dochters. Ziezo van Annie M.G. Schmidt. Vanaf dat ze een maand of drie waren las ik er dagelijks uit voor. En sommige gedichten (ze zijn nu 23 en 20) kennen ze nog uit hun hoofd. Een bundel die je in je kast moet hebben staan!

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!