Darsie in het Kinderasiel

Slimpie Dimpie wonderkind – Manon Sikkel – Luitingh – Sijthoff – 199 blz.

slimpie dimpieSlimpie Dimpie is de bijnaam, gegeven door zijn vader, van Darsie van Dijk. Darsie kan alles. Hij kan voetballen, vioolspelen, pannenkoeken bakken, hard achteruit rennen en op zijn handen lopen. Hij spreekt zeven talen en hij kent alle hoofdsteden van de wereld uit zijn hoofd. Het kan alleen één ding niet en dat is vrienden maken. Andere kinderen vinden zijn jaloers op alles wat hij kan en vinden hem maar stom. Zelfs zijn ouders ergeren zich aan hem.
Ze sturen hem daarom naar Kinderasiel de Gouden Bergen in Zwitserland. Daar ontmoet hij Bibi en Kees en moet hij gaan wennen aan het dagelijkse leventje in het Kinderasiel.

Het verhaal wordt verteld in twintig genummerde hoofdstukken en door het gehele boek heen zitten illustraties van de Britse Erin Echo, die daarmee haar debuut maakt als kinderboekenillustrator. De illustraties zijn duidelijk en grappig en passen goed bij het verhaal.

Het begint met het voorstellen van de hoofdfiguren uit het boek, compleet met stamboom. Als dan het daadwerkelijke verhaal begint, staat er na bijna elk hoofdstuk een leuk weetje uitgelegd. Dit staat dan in een apart stukje met vetgedrukte letter en met grijze achtergrond, zodat je weet dat het los van het verhaal staat. Je hoeft ze dus niet te lezen als je gewoon door wilt gaan met het verhaal en je kan het zo ook makkelijk weer na zoeken als je dat wilt. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd wat Morse is en wie het heeft uitgevonden, waar de giftigste spin van de wereld voorkomt, wie de Eiffeltoren heeft ontworpen en hoe het nu zat met de Titanic en nog meer.

Darsie’s ouders zijn gewone hardwerkende mensen met een eigen keukenwinkel. Ze leven voor hun winkel en weten niet goed wat ze met de superslimme Darsie aan moeten. Daarom doen ze hem op allerlei lessen en cursussen zodat ze zelf niet te veel omkijken naar hem hebben. Op een gegeven moment hebben ze het idee hem naar Kinderasiel de Gouden Bergen te sturen, want dat zou het paradijs zijn voor Darsie. In de bergen, in de sneeuw, een mooi gebouw met een gigantische bibliotheek, een kamer vol computers, andere kinderen en ver weg zodat zijn ouders lekker hun kunnen werken zonder zorgen om hun kind.

Darsie is in er wel voor te porren en zijn vader brengt hem weg. Daar aangekomen noemt zijn pa hem Slimpie Dimpie als hij hem voorstelt aan de directrice Teuntje Davids. Die hem vanaf dat moment zo blijft noemen. De eerste paar dagen is het wennen voor Darsie en hij ontmoet Bibi, die er al jaren woont en altijd boos kijkt. Bibi leert hem al snel dat het er anders aan toe gaat dan hij denkt en wil ontsnappen. Ook ontmoet hij Kees, die zo onhandig is en niets kan maar toch zijn best doet om vrienden te worden met Darsie.

Slimpie Dimpie wonderkind is een grappig boek over vriendschap en vertrouwen, maar ook over drukke ouders en je alleen voelen, over je veilig voelen en je (n)ergens thuis voelen. Het is een lekker leesbaar verhaal, met korte duidelijke zinnen, geen moeilijke woorden en vooral met veel grappige teksten. Soms is het heel erg wat er gebeurt, maar zo absurd, dat het gewoon weer leuk is om te lezen. De serieuze weetjes tussendoor maken het een origineel verhaal met leerzame momentjes die goed passen bij het thema van de Kinderboekenweek.

Conny Schelvis

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!