De echte wereld van Yessin en Ali

Ali’s oorlog – Lydia Rood – Leopold – 110 blz.

Alis oorlogLydia Rood is een veelkunner en een harde werker. Ze schrijft al vele jaren jeugd- en kinderboeken, boeken voor volwassenen, artikelen en noem maar op. Bovendien is ze schoolschrijver in Amsterdam. Het was in de laatste functie dat ze Mikail Altun ontmoette, een leerling uit haar ’talentenklas’, die haar zijn verhaal vertelde. Lydia Rood verwerkte dat tot dit boek.

Ali is de beste vriend van Yessin. Daarom verklikt Yessin hem niet. Maar is dat wel zo? Ben je vrienden als de één tegen de ander zegt: Eén woord en je bent dood?
De twee zitten al jaren bij elkaar in de klas. Hun dromen zijn totaal verschillend. Ali wil later profvoetballer worden en Yessin wil naar het vwo op het Leeghwater. Dan moet hij eerst wel een goede citotoets maken. Om te oefenen krijgt de klas eerst een proeftoets.

Het komt allemaal erg ongelegen voor Yessin omdat er andere zaken zijn die zijn aandacht vragen. Steeds dwingt Ali hem ertoe om dingen te doen die hij eigenlijk niet wil. Soms wil hij zijn als Ilias, die buiten de jongensgroep staat, maar die dat kennelijk niets interesseert. Ilias gaat gewoon zijn eigen gang terwijl Yessin met de andere jongens meedoet aan bijvoorbeeld meisjes pesten. Hij weet dat het stom is en hij ziet ook dat Ali de andere jongens ervoor op laat draaien. Ali is immers de Koning? Het gaat net zolang door tot Yessin beseft dat hij helemaal geen onderdaan wil zijn! Maar is het dan niet te laat? Zowel de meester als de directeur van de school hebben geen hoge pet meer van hem op. De spanning loopt behoorlijk op tegen de tijd dat Yessin de toets moet doen.

Thuis is de situatie heel anders. Zijn vader, die groenteboer is, hoewel hij gestudeerd heeft aan de universiteit van Ankara, gaat ervan uit dat hij naar het vwo kan. Binnen de moskee wordt zijn vader de Geleerde genoemd, de mensen hebben respect voor hem. Yessins vader wil dat zijn zoon het later beter zal hebben. Daarom is de citotoets zo belangrijk.

Eenmaal komt Yessin Ali tegen in de moskee. Hij ziet hoe anders Ali’s vader met zijn zoon omgaat, hardhandig, en hoe onzeker Ali daar is. Voor zijn grote broers is Ali niet meer dan een hulpje in hun criminele plannen. Het is een totaal andere Ali dan die van school, zeker geen Koning. Die kant van Ali had wat mij betreft wel iets meer belicht mogen worden; aan de andere kant zijn Ali en Yessin geen praters. Maar daardoor blijft het karakter van Ali wat vlak.

Lydia Rood beschrijft de wereld van Yessin van binnenuit. Met haar ervaring als schoolschrijver geeft ze een waarheidsgetrouw beeld met de bijbehorende vocabulaire. De lezer komt woorden als kazen (Nederlanders), mocro’s en leipo’s en andere betitelingen tegen. Een geslaagd boek dat leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs, zelfs de jongens, graag zullen lezen.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!