De geheime taal van bloemen

Floriografie, wat bloemen ons vertellen – Sally Coulthard – illustraties: Clover Robin – vertaling: Fenna de Breedt – TERRA – 144 blz.

In de negentiende eeuw was het volkomen normaal om iemand een boodschap te sturen door middel van een bos bloemen. Er bestonden zelfs woordenboeken om de geheime taal van bloemen te kunnen ontrafelen. In die tijd was het niet gewoon om over je gevoelens te praten, vooral niet als het om de liefde ging. Vandaar dat mensen een geheime taal ontwikkelden met bloemen, om elkaar zo toch belangrijke boodschappen te kunnen geven. In de Middeleeuwen werden bloemen juist vaak gebruikt om drankjes en remedies van te maken om daarmee allerlei kwalen te kunnen genezen. Opvallend vaak worden bloemen gebruikt om slangenbeten te genezen. Ik vraag me af of dat ooit geholpen heeft. Ook werd er vaak gedacht dat bepaalde bloemen groeiden waar tranen op de grond waren gevallen. Zelfs in de Oudheid hadden bloemen al speciale betekenissen.

Van veel bloemen wist ik niet dat ze oorspronkelijk niet uit Europa komen. Ze zijn hier inmiddels zo ingeburgerd dat het lijkt of de bloemen hier altijd al waren, zoals de hortensia en de zonnebloem. De hortensia kwam hier zelfs pas in de achttiende eeuw. Niet iedereen was weg van deze plant. Sommigen vonden de hortensia’s uitslovers, ‘die met hun protserige hoofden een neiging tot opschepperij en ijdelheid toonden.’ Wanneer je in de Victoriaanse tijd van een man een hortensia ontving, was dit niet aardig bedoeld, maar vond hij je een ijskoningin. Van de tulp wist ik wel dat deze niet uit Nederland komt, het is erg grappig om te lezen dat men aanvankelijk over de tulp het volgende zei: ‘Parkinson zei dat exotische bloemen zoals de tulp voor ons van nature vreemd waren en geen recht hadden op een plek in onze tuinen en parken’. Stel je eens voor dat we daarnaar geluisterd hadden!

Soms dacht men dat bloemen een bepaalde kleur hadden gekregen door gebeurtenissen die hadden plaatsgevonden in een gebied. Zo dacht men dat klaprozen rood kleurden door het bloed van de slachtoffers van een slagveld. Klaprozen waren echter vooral bekend vanwege de opium en zo stond de bloem symbool voor slaperigheid. In de Victoriaanse tijd stonden klaprozen voor troost. Voor mijzelf heeft deze bloem een heel andere betekenis. Het is interessant om te lezen dat mensen heel verschillende betekenissen kunnen geven aan één simpele bloem, en dat zo’n betekenis door de eeuwen heen kan veranderen.

In dit boek worden maar liefst vijftig bloemen stuk voor stuk besproken. Iedere beschrijving begint met een klein gedicht of een quote. En bij elke bloem is een prachtige illustratie van Clover Robin te vinden. Toen ik het boek aanvroeg had ik niet in de gaten wie de illustrator was. Ik was dan ook blij verrast toen ik het boek ontving. Clover Robin is één van mijn favoriete collage kunstenaars. Ze maakt de meest prachtige collages en dit boek is dan ook een waar kunstwerk. Wanneer je de illustraties ziet, zou je niet denken dat het om collages gaat, zo fijntjes is haar werk.

Floriografie geeft een mooi overzicht van de geschiedenis en betekenissen van vijftig verschillende bloemen. In dit boek lees je alles over oude volkslegendes en leer je de oude taal van bloemen beter begrijpen. Vooral over de Victoriaanse tijd wordt veel verteld, maar ook Shakespeare komt regelmatig langs. Het is een klein, compact boek, maar het lettertype is daardoor wel wat klein. De prachtige illustraties maken het boek helemaal compleet, waardoor het een heel geschikt cadeau is.  

Corine Gorter

Boek bestellen!

Andere recensies

Mijn eerste woordjes uitklapboek – Teresa Bellon- Witte Leeuw – 12 blz. Eerste woordjesboeken zijn er volop en toch kom je iedere keer weer boeken tegen die je verrast doen staan door de uitvoering ervan. Dit keer is het een groot formaat boek dat lekker...
Lees verder Categorie: Peuterboeken
| Reageer!
Te veel Dino’s – Lou Peacock –  Illustraties: Nicola Slater – Veltman – 32 blz. Op een dag kreeg ik een dino. Dat was leuk. Maar al gauw bedacht ik dat 2 nog leuker was, of drie. Toen ik er tien had, allemaal druk,...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Bridget van der Puff en de spooktrein – Martin – Stewart – Illustraties: Georgien Overwater – Luitingh – Sijthoff – 296 blz. Bridget van der Puff is een dapper en avontuurlijk meisje dat nergens bang voor is. Als ze op de verjaardag van haar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!