De sluipmoordenaar is terug

De donkere Kroon – Sarah J. Maas – Vertaling: Gerdien Beelen – Boekerij – 372 blz.

Donkere kroonDe donkere Kroon is het tweede deel in de De Glazen Troon serie van Sarah J. Maas. Het is nog niet bekend wanneer het derde deel van de serie, Heir of Fire, in het Nederlands uitkomt.

Het spannende en romantische vervolg op De glazen troon.

In De donkere kroon raakt Celaena verstrikt in een onontwarbare kluwen van liefde, macht en trouw.
Celaena Sardothien mag dan de kampioen van de koning zijn geworden, haar trouw aan de kroon is nihil. Ze balanceert op een levensgevaarlijk koord dat bij één verkeerde beweging kan breken. Dan blijken er nog meer duistere krachten aan het werk dan Celaena al vermoedde en komt alles wat ze liefheeft in gevaar. Ze zal keuzes moeten maken: wie kan ze vertrouwen en wie is het waard om voor te vechten?

Mijn mening

Spannend en romantisch is dit boek zeker! Nadat ik De glazen troon had gelezen, was ik erg benieuwd naar het vervolg erop. Ergens was ik terughoudend, omdat ik bang zou zijn dat het boek tegen zou vallen. Dit is namelijk iets wat mij best vaak overkomt bij boekenseries. Niets was echter minder waar! Dit deel overtrof deel één in ieder opzicht.

Dit boek was zo veel spannender, romantischer en mysterieuzer dan het vorige deel. Dit zie je niet vaak bij series. Waarschijnlijk heeft dat er voor mij mee te maken dat ik vooral trilogieën lees. Deze boekenserie gaat ongeveer vijf tot zes boeken lang worden. Er is dus veel meer ruimte om alles goed uit te werken en om een sterk verhaal neer te zetten. In een trilogie is het tweede deel meestal het deel waarin het minst gebeurd.

Aan het einde van De glazen troon was ik erg benieuwd naar het leven van Celaena aan het hof. De liefdesverhouding die begon te ontstaan tussen haar, Choal en Dorian. Tot mijn grote vreugde werd die verhouding niet heel veel meer uitgebreid in dit deel. Eigenlijk vooral aan het einde van het boek komt de verhouding terug op een kleine schaal. Hier heb ik totaal geen moeite mee, omdat ik beide heren heel leuk vind.

Vooral de tweede helft van het boek is geweldig. Hier komt de spanning en actie vooral naar boven. In de eerste helft ontbraken die een beetje, maar dat deel werd vooral opgevuld door de mysteries en romantiek. Toch verliest het boek die twee elementen niet in de tweede helft. Zo komt Celaena terug in de wereld van het sluipmoordenaarbestaan en wordt ze herenigd met oude vrienden en vijanden.
Daarnaast zit de tweede helft ook nog eens vol plottwists die voor extra spanning zorgen. Het waren er best veel, maar ook weer niet té veel. Alles sloot goed op elkaar aan en niets leek geforceerd.

De verandering die Celaena doormaakt in dit boek is echt opzienbarend. Ze wordt zo veel sterker en eigenzinniger dan dat ze al was. Zeker tegen het einde van het boek maakt ze een volledige verandering mee. De persoon die ze aan het begin van De glazen troon was, is volledig verdwenen. In die plaats staat een sterke vrouw die haar mannetje weet te staan.

Celaena is niet de enige die een verandering meemaakt in De donkere kroon. In mijn recensie van De glazen troon had ik het erover dat ik Chaol een lastig personage vond. Gelukkig werd hij een stuk beter te begrijpen in dit boek. Ik kreeg echt het gevoel dat hij een levend persoon was.

Het einde van De donkere kroon was enorm spannend. Ik kan echt niet wachten op het derde deel in deze serie! Het is eerder deze maand in het Engels verschenen, dus hoop ik dat hij hier ook snel verkrijgbaar is in het Nederlands. We moeten nog even geduld hebben op de vertaling van Heir of Fire!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!