De stam van de holenbeer voor kinderen

Schaduw van de leeuw – Linda Dielemans – llustraties: Martijn van der Linden en Linda Dielemans – Leopold – 393 blz.

Getriggerd door het prachtige omslag en een onderwerp dat niet zo vaak beschreven wordt, begon ik verder redelijk zonder verwachtingen aan dit boek. Met plezier verdronk ik vervolgens in het verhaal. Ik waande mezelf in de wereld waarin mammoeten en grottenleeuwen nog leefden en ontdekte hoe het was om in een stam met een stammoeder te leven.

De Schaduw van de leeuw speelt zich circa 28.000 jaar geleden af. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen.

Linda Dielemans heeft zich voor haar verhaal over deze verre prehistorie laten inspireren door grotschilderingen uit grotten in Frankrijk. De tekeningen uit de beschreven moedergrot kun je bekijken in een grot in Bourgogne, zo vertelt de schrijfster in haar nawoord. Er zijn meer dingen traceerbaar of verklaarbaar, maar het verhaal van Joeni heeft ze echt zelf verzonnen.

Joeni is een stoere jonge meid die eigenlijk een dromer is, maar van de stammoeder jager moet zijn. Het is een meisje waarvan beide ouders niet meer in leven zijn en dat opgroeit als ‘buitenbeentje’ in de stam. Al heeft ze zelf geen idee waarom, maar ze moet vechten voor haar plekje. Moed en verdriet gaan hand in hand in dit verhaal. Net als twijfels, zelfvertrouwen en je weg vinden in de wereld waarin je leeft.

Het boek heeft volgens mij alles in zich om volgend jaar een griffel opgeplakt te krijgen. Schaduw van de Leeuw is een prachtig historisch verhaal voor iedereen vanaf circa 11 jaar. Bijzonder mooi geschreven en geïllustreerd boek! Een beetje De stam van de holenbeer voor kinderen.

Nelly Hofman

Boek bestellen!

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen