Debuut dat naar meer smaakt

Blues in F – Emke Rientsma – Gottmer – 174 blz.

Blues in F 1Janek is geboren in Polen. Zijn moeder is opnieuw getrouwd met Berend die in Polen werkte en de taal ook goed spreekt. Hij nam zijn nieuwe gezin mee naar Nederland. Zijn moeder, Janek en Pawel, het jongere broertje moeten daar eerst Nederlands leren spreken. Dat lukt goed, want als we Janek leren kennen zit hij op het vwo. Hij is net blijven zitten, maar dat heeft meer met zijn werkhouding dan met zijn Poolse afkomst te maken. Hij spijbelt vaak en moet zich op zeker moment melden bij de vwo-coördinator, mevrouw Siegal. Zijn schoolvriend is een tikje jaloers omdat ze een ‘stuk’ is.

Mevrouw Siegal spreekt hem streng toe: hij moet zich iedere vrijdagmiddag bij haar komen melden en zijn huiswerk weer maken. Eenmaal thuisgekomen, begint hij daar meteen aan. Thuis is het wat een rommelige boel. Moeder is psychisch niet sterk en verblijft in een psychiatrisch ziekenhuis, stiefvader Berend is vaker niet dan wel thuis. Ze wonen boven de viswinkel van een broer van Berend en Janek en Pawel moeten de winkel om beurt ’s avonds schoonmaken. Voor het overige leidt Janek een gewoon puberbestaan: hij gaat naar school en zit in een bandje.

Als hij voor Berend een boodschap moet doen, valt hij letterlijk op mevrouw Siegal. Zij is net met haar fiets onderuit gegaan in een tramrail. Hij helpt haar overeind en brengt haar naar een bankje waar ze even bij kunnen komen. Daar raken ze in gesprek en wil zij alles van hem weten.
Deze gebeurtenis maakt dat hij echt smoorverliefd op zijn docente wordt. Hij zorgt ervoor dat hij zich iedere vrijdagmiddag meldt en dat hij beter oplet. Zijn leven begint steeds meer om haar te draaien en uiteindelijk wil hij meer. Al weet hij niet zo goed wat. Zonder dat zij het merkt, dringt hij haar privéleven binnen. Het zorgt in de loop van het boek voor een ongemakkelijke sfeer. Hoe ver zal hij gaan? Janek doet dingen die hij ongetwijfeld nooit van zichzelf had verwacht.

Hoe ver Janek gaat, denkt de lezer wel te weten, omdat de schrijfster in de intro een impressie geeft van het einde van het boek. De uiteindelijke afloop is gelukkig toch nog verrassend.
Door de vorm van het boek, beginnen met bijna het eind van het verhaal en dan acht maanden in de tijd terug gaan, is gewaagd en in mijn ogen niet helemaal geslaagd. Juist door de spanning waarmee de schrijfster meteen begint, valt het niet mee die vast te houden en uit te bouwen. De tergende traagheid van het proces van Janek en zijn liefde vraagt veel van de lezer. Wat mij betreft had dat allemaal iets vlotter gemogen. Afgezien daarvan is Blues in F een zeer verdienstelijk debuut van Emke Rientsma. Ben zeer benieuwd naar haar volgende boek.

Hanneke de Jong

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!