Dit mag een Wolkersliefhebber niet missen

De tarzan van de schapen โ€“ Onno Blom โ€“ Het Tillenbeest โ€“ 160 blz.

Onno Blom heeft zich aan de grote, maar leuke taak gezet om de biografie van Jan Wolkers te schrijven. Dat werk gaat natuurlijk een aantal jaren duren en daarom werpt hij de liefhebber af en toe een brokje Wolkers toe. Deze keer een boek over Jan Wolkers op Texel, de parel van de wadden.

Het is grappig om te lezen dat dankzij de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse Jan Wolkers eerder verliefd was op het eiland Texel dan op de meisjes. Vader Wolkers โ€“ die in de eerste wereldoorlog gelegerd was op het eiland โ€“ verkocht in zijn kruidenierswinkel beschuit van Verkade. In de jaren twintig en dertig zat in elke rol een plaatje voor het natuuralbum van Thijsse.

Jan wilde niet altijd wachten tot zijn moeder een nieuwe rol aanbrak en stal er wel eens eentje uit de grote blikken trommel die in de zaak van zijn vader stond, om aldus zijn album sneller vol te krijgen met de plaatjes. Hij was dol op de verhalen en illustraties en kon er later nog lyrisch over schrijven.

In dit collectoritem staan fragmenten van schilderijen van Wolkers, fotoโ€™s van het gezin in Oegstgeest, van Jan en Karina en de tweeling op Texel, natuurlijk fotoโ€™s van het eiland en uiteraard verhalen en anekdotes.

De titel van het boek is ontleend aan een uitspraak van Wolkers zelf, die zich โ€˜de tarzan van de schapenโ€™ noemde, omdat hij menigmaal een verwenteld schaap(een schaap dat op zijn rug lag), van de wisse dood redde. Jan en Karina kochten op het eiland in 1980 een oud wit huis dat ze โ€˜Pomonaโ€™ noemden naar de godin van de vruchtbaarheid. Jan Wolkers bracht er zevenentwintig vruchtbare en gelukkige jaren door. Hij stierf er op 19 oktober 2007.

Pieter Feller

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken โ€“ Carlo Rovelli โ€“ vertaling: Sonja Matthews โ€“ Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter โ€“ Ruth Wielockx โ€“ Clavis โ€“ 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!