Dit mag een Wolkersliefhebber niet missen

De tarzan van de schapen – Onno Blom – Het Tillenbeest – 160 blz.

Onno Blom heeft zich aan de grote, maar leuke taak gezet om de biografie van Jan Wolkers te schrijven. Dat werk gaat natuurlijk een aantal jaren duren en daarom werpt hij de liefhebber af en toe een brokje Wolkers toe. Deze keer een boek over Jan Wolkers op Texel, de parel van de wadden.

Het is grappig om te lezen dat dankzij de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse Jan Wolkers eerder verliefd was op het eiland Texel dan op de meisjes. Vader Wolkers – die in de eerste wereldoorlog gelegerd was op het eiland – verkocht in zijn kruidenierswinkel beschuit van Verkade. In de jaren twintig en dertig zat in elke rol een plaatje voor het natuuralbum van Jac. P. Thijsse.

Jan wilde niet altijd wachten tot zijn moeder een nieuwe rol aanbrak en stal er wel eens eentje uit de grote blikken trommel die in de zaak van zijn vader stond, om aldus zijn album sneller vol te krijgen met de plaatjes. Hij was dol op de verhalen en illustraties en kon er later nog lyrisch over schrijven.

In dit collectoritem staan fragmenten van schilderijen van Wolkers, foto’s van het gezin in Oegstgeest, van Jan en Karina en de tweeling op Texel, natuurlijk foto’s van het eiland en uiteraard verhalen en anekdotes.

De titel van het boek is ontleend aan een uitspraak van Wolkers zelf, die zich ‘de tarzan van de schapen’ noemde, omdat hij menigmaal een verwenteld schaap(een schaap dat op zijn rug lag), van de wisse dood redde. Het is een variant op Tarzan van de apen. Jan en Karina kochten op het eiland in 1980 een oud wit huis dat ze ‘Pomona’ noemden naar de godin van de vruchtbaarheid. Jan Wolkers bracht er zevenentwintig vruchtbare en gelukkige jaren door. Hij stierf er op 19 oktober 2007.

Pieter Feller

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!