Drie is magie?

Liane Moriarty – Drie Wensen – Vertaling: Anna Livestro – A.W. Bruna Uitgevers – 394 blz.

Je zal maar geboren worden als één van een drieling. En dan ook nog een meidendrieling. Met een neurotische moeder en een uithuizige vader. Als dat maar goed gaat. Of versterkt dat juist de onderlinge verbondenheid? En geeft dat alle ruimte om het leven voluit te beleven. In drievoud, zeg maar.

De auteur Liane Moriarty neemt je in Drie Wensen mee in de drie levensverhalen van de zussen Kettle. Al in het eerste hoofdstuk val je midden in de dramatiek. Wat er precies gebeurde in het visrestaurant ‘vol verrassingen’, komt pas veel later in het boek aan de orde. Deze scène is tekenend voor de levenslust, of zo je wil spontaniteit, van de zussen Lyn, Cat en Gemma.

De meiden groeien op bij hun nogal stijve en perfectionistische moeder. Vooral Lyn richt haar leven net zo in, volgens een strak schema en vooraf getrokken plan. Zij is daarmee ook de meest succesvolle van de drieling en runt haar eigen bedrijf naast de zorg voor haar twee dochters. Haar man draagt haar op handen en zo lijken zij het perfecte plaatje.
Dit geldt eigenlijk ook voor Cat. Zij is al sinds haar jeugd samen met Dan, tot blijkt dat hij haar bedriegt met een jonge brunette. En dat terwijl zij een steeds sterkere kinderwens koestert. Als hij Cat uiteindelijk verlaat, blijken er meerdere nabije relaties met elkaar verweven te zijn. Dit noodzaakt Gemma bijna haar prille liefde voor haar loodgieter op te geven. Zij was na een abrupt verbroken relatie altijd de meest onstuimige gebleven van de drieling.

“Gemma zag hoe haar zusjes op precies dezelfde manier op hun onderlip beten en ze realiseerde zich dat ze hun absoluut niet kon opbiechten wat voor vreselijke, goddeloze gedachte er bij haar opkwam toen ze de straat overstak om te zien of alles nog goed was met Marcus. Ze zouden ervan schrikken. En zelfs al zouden ze zeggen: ‘Ach, dat betekent toch niks. Ik zou me er geen zorgen over maken, dat was gewoon de shock.’ dan zou Gemma weten dat ze logen.”

Gemma heeft relatie na relatie en zonder vaste standplaats, omdat ze steeds op huizen, planten en dieren van anderen past. Als zij plotseling zwanger blijkt, lijkt dit voor zus Cat een lot uit de loterij.
Tot de bewuste avond in het visrestaurant waar ze hun vierendertigste verjaardag vieren. Ook dat incident blijkt van serveerster tot buurtafelgast relationeel verweven. En zo komt alles toch nog goed. Met dit boek heb je een lekker stukje ontspanning in handen. Weinig diepgang, veel plezier. Prima boek om op een regenachtige middag in een keer uit te lezen.

Yvonne Hogt

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!