Dubbele moord in Bergen

Rijke mensen zijn anders – Annejet van der Zijl – The House of Books – 237 blz.

Dit is deel twee in de serie over de Duitse politica Annika Schaefer. In deel een vluchtte Annika naar Nederland, omdat ze bij haar politieke partij, de Neue Liberalen, hadden ontdekt dat ze had gelogen over haar rechtenstudie. Ook is er een akkefietje met haar grootmoeder die onder verdachte omstandigheden is gestorven. Ze trekt in een vakantiehuisje in Callantsoog en houdt zich staande met geld dat ze verdient met schoonmaakwerk. Ze komt door een noodlottig toeval in de problemen, omdat ze in aanraking komt met een drugsbende. Redder in nood is inspecteur Martin Twisk, werkzaam bij de Alkmaarse politie. Aan het eind krijgen de twee een relatie.

Deel een schreef Van der Zijl nog samen met haar partner Jo Simons, maar die wordt niet meer vermeld. Rijke mensen zijn anders is overigens lastig te volgen als je het eerste deel niet hebt gelezen. In het begin van Rijke mensen zijn anders zijn Annika en Martin nog samen. Ze beleven een idyllische periode aan het strand in het huisje van Martins zuster Sonja. Maar dan gaat het los. Martin Twisk wordt door zijn baas ‘de Wezel’ op een zaak gezet van een dubbele moord. Voordat Twisk aan die taak begint, heeft hij nog een ontmoeting geregeld tussen Annika en haar oude huisarts die meer kan vertellen over de dood van haar oma, met wie ze samenwoonde. Daarna hebben Annika en Martin een ontmoeting met een oude vriend van Martin, de advocaat Arend Jan Bank (AJ), die mogelijkheden ziet om Annika’s reputatie in Duitsland te herstellen.

Terwijl Annika met AJ naar Duitsland vertrekt, bijt Martin zich vast in de dubbele moordzaak. De architect, Patrick van Rosmalen, is dood gevonden in zijn onafgebouwde zwembad en vlakbij in het bos is het lijk van de oude mevrouw, Ernestine Zwaan van Heukelom, ontdekt. Aangenomen wordt dat zij de moord op Van Rosmalen heeft gezien en daarna door de moordenaar ook om zeep is geholpen. Van Rosmalen blijkt een naar ventje te zijn geweest met veel vijanden. Er duiken een paar verdachten op en Martin denkt het zaakje rond te hebben, als alles toch nog een andere, onverwachte, wending neemt.

Intussen is Annika met AJ zo druk bezig met het herstellen van haar reputatie in Duitsland, dat het contact tussen haar en Martin verwatert. Op een gegeven moment beantwoordt hij haar appjes niet meer. Zij denkt dat hij een ander heeft en de romance tussen de twee lijkt voorbij.

Martin Twisk is een cliché inspecteur. Hij is gescheiden, slonzig, woont in een lelijke doorzonwoning, rijdt in een Passat zonder airco, heeft een buikje en armen vol tattoos. Hij is geboren in Amsterdam en met zijn zus Sonja praat hij dan ook plat Amsterdams.

Toch is Rijke mensen zijn anders wel een prettig te lezen boek, want dat Van der Zijl kan schrijven, heeft ze natuurlijk allang bewezen. De moorden worden opgelost, maar verder heeft het verhaal een open einde. Mensen die willen weten welke zaken Martin Twisk in de toekomst nog meer voor zijn kiezen krijgt en of de relatie tussen hem en Annika weer zal opbloeien, moeten wachten op deel drie, dat pas in het voorjaar van 2025 zal verschijnen en dat De rat zal gaan heten.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!