Een aanrader voor de kattengek

De beschaafde kat – Murray Lemley – Xander Uitgevers – 70 blz.

Tussen 1920 en 1930 maakte de Amerikaanse fotografe Nancy Hendrickson duizenden originele foto’s van katten. Nadat zij de boerderij van haar ouders in North Dakota overnam, kon ze haar creativiteit en liefde voor dieren kwijt in het fotograferen van de even menselijke als geheimzinnige viervoeters. Voor De beschaafde kat dook Murray Lemley in het archief van Hendrickson. Uit de ruim vierduizend foto’s koos hij de meest spraakmakende katers, poezen en kittens.

De beschaafde kat is uitgevoerd in een prachtige hardcover met de titel gedrukt in felrode, glimmende letters. Een opvallende cover die er tussen de cadeauboeken mooi tussen uitspringt.

Als we De beschaafde kat openslaan lezen we over Nancy Hendrickson. Ze werd in 1886 op de familieboerderij geboren, groeide daar op, ging nauwelijks naar school en haalde haar kennis uit tijdschriften en kranten. Na haar moeders dood nam Nancy de verantwoordelijkheid voor de boerderij op zich en begon met fotograferen om haar liefde voor katten uit te drukken. De foto’s uit dit boek zijn een selectie van de foto’s die ze in de jaren twintig en dertig op de boerderij maakte. Haar werk is een toonbeeld van haar engelengeduld en haar grote liefde voor katten.

De schitterende zwart-wit foto’s worden vergezeld van mooie citaten, zoals bijvoorbeeld van Jules Verne, Virginia Woolf en William Shakespeare. Foto’s van katten met kostuumpjes aan of bijvoorbeeld een foto van een kat die samen met een konijn piano aan het spelen is. De kostuumpjes en rekwisieten maakte Nancy allemaal zelf en zijn in lijn met de mode van toen. Niet alleen met het maken van foto’s was Nancy een grote kunstenaar, ook het zelf maken van de kostuumpjes en rekwisieten getuigen van een groot talent. Bij het maken van de foto’s was er geen sprake van dwang, van tevoren kregen de katten een lekker stukje duif, zodat ze met een gevuld maagje rustig op de foto gingen.

In De beschaafde kat staan ook anonieme citaten en deze vond ik wel erg leuk:

‘Motto van de kat: wat je ook verkeerd hebt gedaan, probeer altijd de hond de schuld te geven.’

Dit citaat doet mij denken aan een reclamefilmpje waar ik onlangs op werd gewezen, een filmpje dat dit citaat voortreffelijk uitbeeldt.

De beschaafde kat is voor een kattenliefhebber heerlijk genieten. Prachtige foto’s en citaten die de liefde voor de kat op een originele en mooie wijze illustreert. Een aanrader voor de kattengek en perfect om cadeau te geven aan een echte kattenliefhebber!

Wendy Wenning

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!