Een angstaanjagende pageturner

De sekte – Mariette Lindstein โ€“ Vertaling: Corry van Bree โ€“ A.W. Bruna Uitgevers/Manteau โ€“ 320 blz.

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, Zweden. Toen ze 19 jaar was raakte ze betrokken bij de Scientologybeweging. Na 27 jaar lid te zijn geweest en in de hoogste regionen van de beweging gewerkt te hebben, direct onder leiding van leider David Miscavige, ontsnapte ze op dramatische wijze. Mariette woont tegenwoordig weer in Zweden met haar man, eveneens een voormalig Scientologylid. Ze besloot haar ervaringen te gebruiken als inspiratie voor een thrillertrilogie. De Sekte is het begin van deze uiterst verslavende trilogie. In 2016 won Lindstein met De sekte de Crimetime Specsavers Award voor het beste thrillerdebuut. Ondertussen zijn de rechten aan nog negen andere landen verkocht.

Sofia en haar vriendin Wilma gaan naar een lezing van Franz Oswald over ViaTerra, volgens de uitnodiging bedoeld voor degenen die willen leren hoe ze de wegen der aarde moeten bewandelen. Sofia zit net midden in een rampzalige periode met een ex die haar overal op internet te schande maakte. Als ze een rondleiding krijgen biedt Franz Oswald Sofia een baan aan. Hij vraagt haar of zij de bibliotheek in wording van de juiste boeken wil voorzien en er een mooie bibliotheek van te maken. Sofia weet op dit moment toch niet wat ze met haar leven aan moet en neemt het aanbod aan.

De proloog waarmee De sekte start, laat een poging tot ontsnappen zien. Een poging die angst laat voelen en een grote frustratie en onmacht als blijkt dat deze poging tot niets heeft geleid.

โ€œJe komt hier nooit meer weg. Bereid je daar maar op voor.โ€

Sofies verhaal wordt in dit boek afgewisseld met cursief geschreven hoofdstukken. Er is al gelijk een groot vermoeden wiens verhaal deze cursief geschreven hoofdstukken verwoorden, vermoedens die later juist blijken te zijn. De eerste tijd lijkt het erop dat Sofie de baan van haar leven heeft en ze begint zich dan ook thuis te voelen op ViaTerra. Het geeft haar de rust die ze op dat moment nodig heeft. Maar al snel beginnen er dingen te veranderen en er hangt een onverklaarbare, onheilspellende sfeer. De invloed van Franz Oswald is groot en op een gegeven moment begint Sofia zich gevangen te voelen, als in een spinnenweb, een web waar met geen mogelijkheid uit te komen is.

De sekte is een indrukwekkend verhaal over het leven in een besloten gemeenschap. Hoever de invloed van รฉรฉn man zich kan uitstrekken en mensen kan overtuigen totdat het te laat is en er geen uitweg meer mogelijk lijkt te zijn. Het verhaal lezende is het heel goed voor te stellen dat iemand zich makkelijk laat overhalen. In het begin ziet het er ook geweldig uit en voelt het als de perfecte plek om tot rust te komen en na te denken over wat je nu eigenlijk wilt met je leven. Vooral mensen die net op dat punt zitten dat ze het even niet meer weten, krijgen het gevoel op een veilige plek beland te zijn. Totdat ze er achter komen in een val te zitten. Mensen die niet sterk genoeg zijn om voor zichzelf op te komen en in dit geval tegen de leider in te gaan en hem daarom maar lijdzaam blijven volgen.

โ€œDit is nog maar het begin. Alles wat er tot nu toe is gebeurd, is kinderspel vergeleken bij wat ons nog te wachten staat.โ€

Lindstein heeft haar eigen persoonlijke ervaringen in deze thriller verwerkt, waardoor er een gevoel wordt opgeroepen een waargebeurd verhaal te lezen. Een verhaal dat angst aanjaagt en een opgesloten gevoel geeft. De krachtige wijze waarop de personages worden uitgewerkt maakt het mogelijk je goed in hen te kunnen verplaatsen en intens mee te leven. De karakters worden prima uitgetekend en Carmen, een personage dat korte tijd aanwezig is, krijgt zelfs een vergelijking mee die doet denken aan een bekende Nederlander.

De sekte is een indrukwekkende thriller die door de enerverende en filmische verteltrant vanaf het begin meesleept en een huiveringwekkende kijk geeft op het leven in een sekte. Een thriller met meerdere cliffhangers die angstaanjagend en bloedstollend zijn, een regelrechte pageturner.

Wendy Wenning

Andere recensies

Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!