Een boek met ezelsoren

Hardlopen met Sherman – Christopher McDougall – Vertaling: Anna Post Uiterweer & Ellis Post Uiterweer – The House of Books – 367 blz.

Christopher McDougall is een Amerikaans journalist. Hij deed onder andere verslag van oorlogen in Rwanda en Angola als buitenlandcorrespondent van Associated Press, voordat hij zijn bestseller Born to Run schreef. Hij woont tegenwoordig op een boerderij in Pennsylvania. Op een dag wordt hij geconfronteerd met een gezin waarvan de man werkloos is geworden. Die man – door McDougall “de verzamelaar” genoemd heeft onder andere een ezel in een stalletje staan. Het arme dier komt nooit buiten en staat met de hoeven in zijn eigen drek. Omdat de man geen geld heeft om zijn dieren te onderhouden, staat hij de ezel die hij de naam Shaggy heeft gegeven voor twee jaar af aan de familie McDougall; Chris, Mika en hun twee dochters. Het dier is zo verwaarloosd dat de hoeven helemaal zijn vergroeid en het heeft verder ook allerlei kwalen. Lukt het McDougall om het dier weer gezond te maken?

Dit is het begin van het boek waarin talloze mensen die kennis hebben van paarden en ezels worden ingeschakeld om van Shaggy weer een gezonde ezel te maken. Allereerst krijgt het dier een andere naam. Hij wordt Sherman! McDougalls boerderij ligt tegen het gebied aan waar de Amish wonen, een groep mensen die probeert te leven zoals er 150 jaar geleden geleefd werd; geen auto’s, geen elektriciteit enz. Het is wel een heel sociale gemeenschap en McDougall krijgt van hen veel steun, alsmede van zijn buurvrouw Tanya die alles van paarden en ezels weet. De verwaarloosde ezel sluit al snel vriendschap met de geit Lawrence en langzaam maar zeker verandert de schuwe, zieke ezel.

McDougall kan ontegenzeglijk goed vertellen, maar hij heeft veel woorden nodig. Dat komt ook omdat hij geen rechte verhaallijn aanhoudt, maar steeds uitstapjes maakt naar personages en situaties die in zijn leven opduiken. Met Sherman gaat het intussen steeds beter – hij overwint allerlei angsten en fobieën. Het blijkt dat ezels niet zozeer koppig zijn, maar een eigen wil hebben en uitermate schrikachtig zijn. Ligt er een plas op straat, hangt er een plastic tasje in een struik of moet een ezel kennismaken met een ondergrond als asfalt, dan kan dit allemaal leiden tot onhandelbaarheid. Voor een ezelbezitter is het dan zaak om uit te vinden wat er aan de hand is en vooral kalm te blijven.

Na verloop van tijd krijgt McDougall het plan om Sherman mee te laten doen aan een burro race – ezelrennen. Burro is het Spaanse woord voor ezel en wordt in plaatsen in de buurt van de Rocky Mountains gebruikt. De ezelrennen zijn ontstaan tijdens de goldrush. Wanneer goudzoekers een goudader vonden, belaadden ze hun ezels om zo snel mogelijk hun claim in te dienen. Goudzoeker en ezel renden dan naast elkaar naar het dichtstbijzijnde stadje om hun goudader te laten registreren. Een van die stadjes waar burro races worden gehouden is Leadville in Colorado. Het is wel duizenden mijlen van de boerderij van de McDougalls verwijderd.

Sherman en Chris gaan in training met nog twee andere ezels en lopers. Ze worden o.a. geholpen door een Amish hardloopclub en tal van anderen. Om naar Colorado te komen hebben de McDougalls vervoer nodig voor de drie ezels. Ze komen in contact met twee vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs (McDougall heeft een zeer uitgebreid netwerk). De twee vrouwen Trumpstemmers met een voorliefde voor Sarah Palin, die de dieren en hun begeleiders helemaal naar Leadville zullen brengen. Ondanks de verschillen in opvattingen tussen McDougall en de vrouwen reizen ze zonder veel onenigheid naar Colorado.

Er worden in dit boek vele hindernissen overwonnen en telkens denk je dat de hele onderneming zal mislukken. Uiteindelijk doen de drie ezels en de hardlopers mee aan de burro race.
Weer thuis in Pennsylvania duikt de eigenaar van Sherman op. De twee jaar die hij de ezel zou afstaan zijn voorbij. Zal hij zijn ezel weer meenemen naar de duistere stal waar het dier ooit stond of is hij zo grootmoedig om Sherman bij de McDougalls te laten?
Hoewel Hardlopen met Sherman soms alle kanten opgaat, lukt het McDougall toch om de teugels in handen te houden. Een boek voor alle dierenliefhebbers en mensen die een beetje in de put zitten, want dit boek laat ook zien dat je nooit moet opgeven en dat er meestal een oplossing komt voor je problemen.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!