Een boek om te hebben

De Wonderlingen – Tekst & illustraties Brian Selznick– Vertaling: Aleid van Eekelen-Benders – Lannoo – 648 blz.

De wonderlingenEen schrijver hoeft niet per se de beste schrijver van de wereld te zijn om toch een meesterlijk verhaal te kunnen vertellen. Brian Selznick is zo’n verhalenverteller. Met De Wonderlingen heeft Selznick niet alleen via een ingenieus in elkaar gestoken verhaal maar ook via prachtige zwart-wittekeningen een boek afgeleverd dat ik meteen tot een van mijn favorieten reken.

De Wonderlingen begint met een bijna vierhonderd pagina’s tellend, sfeervol beeldverhaal. Het is 1766 wanneer Billy Wonderling samen met zijn broer Marcus op een Amerikaanse walvisvaarder een toneelstuk opvoert voor de opvarenden. Plotseling komt het schip in zwaar weer terecht en vergaat. Billy, Marcus en hun hondje Teer spoelen als enige overlevenden aan op een eiland. Marcus komt echter al snel te overlijden en Billy moet hem op het strand begraven. Hij en Teer worden gered, waarna ze in Londen belanden. Daar komen ze bij een schouwburg terecht, waar Billy’s liefde voor het theater voorgoed gestalte krijgt. Hij wordt de stamvader van een beroemde acteursfamilie, en ook de geschiedenis van zijn nazaten wordt in het beeldverhaal uit de doeken gedaan.

Dit hele verhaal ‘leest’ zo voortreffelijk dat je algauw de neiging hebt er te snel doorheen te bladeren. Want hoe fantastisch de gedetailleerde potloodtekeningen ook zijn: wat gebeurt er op de volgende bladzijde, en op de volgende, en op die daarna…?

Wanneer het prozagedeelte begint, is het ruim twee eeuwen later. Joseph Jervis, zoon van rijke ouders die zich niet al teveel om hem bekommeren, loopt weg van kostschool om zijn in Londen woonachtige oom Albert Nightingale op te zoeken. Deze oom blijkt in een heel vreemdsoortig huis te wonen, waar de tijd stilgezet lijkt te zijn en waar elke vierkante centimeter de achttiende eeuw ademt in plaats van de twintigste. Oom Albert heeft geen zin in bezoek en wil Joseph meteen weer wegsturen, maar de jongen heeft koorts en is ziek, waardoor zijn oom niet anders kan dan hem een logeerplek aan te bieden. Joseph weet het bezoek te rekken en gaat in het huis stiekem op onderzoek uit. Tijdens deze zoektocht lijkt hij allerlei ontdekkingen te doen over zijn afkomst, maar wat klopt daarvan en wat niet? Zijn oom geeft geen antwoord op zijn vragen, waardoor Josephs verlangen naar de waarheid omtrent zijn afkomst alleen maar sterker wordt.

Aan het einde van het boek, als het je als lezer intussen duizelt en je je afvraagt wat feit en wat fictie is, komt de verrassende en ontroerende ontknoping. In de tussentijd heeft Selznick je meegevoerd in een prachtig nostalgisch verhaal, waarin hij je tussen neus en lippen door ook nog op beroemde schrijvers als Shakespeare en Yeats heeft getrakteerd.

Het boek eindigt ook weer met een beeldverhaal en dan komt er nog een toetje in de vorm van een nawoord, waarin Selznick vertelt hoe hij tot dit boek gekomen is, en wat feiten zijn en wat fictie. Ook vertelt hij het fascinerende verhaal over het huis van oom Albert, dat nog echt blijkt te bestaan ook. Het is zelfs te bezichtigen!

Hoewel Selznick in het tekstgedeelte naar mijn smaak soms óf wat te uitleggerig is of juist wat kort door de bocht gaat, vond ik De Wonderlingen evengoed een geweldig boek dat ik niet weg kon leggen. De Wonderlingen is een ode aan verbeelding en fantasie, aan theater, aan de kunst van het verhalen vertellen, aan familiebanden en aan de liefde. Voor iedereen vanaf dertien jaar die van avontuurlijke, mysterieuze, beeldende, klassieke verhalen houdt, is dit een boek om te hebben en om nooit meer weg te doen.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!