Een dijk van een debuut van Eva Moraal

Overstroomd – Eva Moraal โ€“ Lemniscaat โ€“ 396 blz.

Veel liefdesparen gingen Max en Nina, de hoofdpersonen van Overstroomd, al voor. Romeo en Julia, Tony en Maria en natuurlijk de Twee Koningskinderen uit de Middeleeuwen. Allen konden ze ‘bij malkander niet komen, het water was veel te diep.’

Ook in Overstroomd is het water veel te diep. In letterlijke zin want in dit boek staat dat deel van de wereld dat de hoofdpersonen kennen grotendeels onder water. In de delen waar alles nog niet doordrenkt is, wonen de Drogen, in het andere, grotere deel de Natten. De Drogen zorgen goed voor zichzelf en de Natten moeten zich maar zien te redden. De politie bestaat uit Droogwachters en de rebellen zijn de NatTO’s.

Hier leven Max en Nina. Nina’s vader is gouverneur Brandsma. Hij regeert de vijf Gewesten die overgebleven zijn na de Tweede Overstroming. Een gebeurtenis die een donkere schaduw over het gezin Brandsma werpt omdat Isa, de zus van Nina, hierbij om het leven kwam. Wat er precies is gebeurd, weet Nina niet, want over de dood van haar zus wordt niet meer gesproken. Na de overstroming gaat Nina naar een andere school omdat haar eigen er niet meer staat.

Ze komt naast Max te zitten. Hij is een Natte die tijdens dezelfde overstroming zijn vader is verloren. Tussen Natten en Drogen zal het nooit boteren. Maar ondanks zichzelf en hun verleden, raken ze verliefd, al willen ze dat niet toegeven. Max woont met zijn moeder en broer Liam in een haveloze flat. Als Max kwaad wordt, en hij heeft nogal een kort lontje, dan gaat hij rennen. Het liefst langs de dijk. Daar in het water aan de andere kant van de dijk liggen de resten van zijn vader. Sinds zijn vader is overleden is Liam, zijn oudste broer, erg veranderd. Na een vechtpartij op school mag hij daar niet weer terugkomen en is hij, vermoedt Max, bij de NatTO’s gegaan. Deze groep pleegt aanslagen, steeds vaker en heftiger. Het leven van Max wordt daardoor niet gemakkelijker.

Gelukkig is er Nina waarvan hij niet weet dat zij de dochter van de Gouverneur is; dat weet niemand op Nina’s school. Ze wordt weliswaar gebracht en gehaald in een auto met chauffeur maar zelfs als medeleerlingen dat merken, maakt niemand daar een punt van. Ze is immers een Droge en die hebben het goed. Als Nina en Max samen een werkstuk moeten maken, komen ze nader tot elkaar. Nog nauwer wordt het contact als Max bijna in elkaar geslagen wordt door een groepje jongens van school dat hem geregeld pest. Nina sleurt hem mee de auto in en brengt hem in de buurt van zijn huis. Later durft ze hem een bezoekje te brengen en neemt zij hem een keer mee naar haar huis. Dat moet wel stiekem gebeuren want haar vader zou ontploffen als hij wist dat er een Natte in zijn huis kwam. Het enige wat ontploft is een winkelcentrum waar de NatTO’s net die avond een aanslag plegen. In allerijl brengt de chauffeur Max weer thuis.

Het keerpunt van hun relatie komt als Nina door het groepje dat Max pest bijna wordt verkracht. Gelukkig komt Max net op tijd en hij slaat de รฉรฉn na de ander in elkaar. Een paar leraren trekken de vechters uit elkaar en hij moet bij de directeur komen. Daar vertelt hij dat de jongens Nina wilden verkrachten. De directeur gelooft hem niet omdat Nina erover heeft gezwegen. Hij wordt, net als zijn broer, geschorst.
Nina en Max zijn beide bang en Max voelt zich in de steek gelaten door Nina. Als ze beide hun weg gaan, ontdekken ze dat de waarheid zoals ze hem kenden misschien heel anders is. Ze twijfelen aan alles en iedereen. Zal het water ook voor hen te diep blijken?

Overstroomd is een boek dat wisselend vanuit het perspectief van Nina en Max wordt geschreven. Meestal in korte stukjes en korte zinnen.
Schrijfster Eva Moraal heeft het zichzelf in haar debuut niet gemakkelijk gemaakt. Hoewel het vanuit twee verschillende personages wordt beschreven, is de stijl vrijwel gelijk. Met dit verschil dat Max een ruw taalgebruik heeft dat beter bij zijn broer past. Af en toe zijn de gebeurtenissen erg stevig neergezet, Eva Moraal doet haar personages heel wat aan, en is er weinig ruimte voor je eigen fantasie. Het had wat mij betreft allemaal een tikje minder plastisch gemogen.
Maar afgezien daarvan heeft Eva Moraal met Overstroomd een dijk van een debuut neergezet. Als ze in een volgend boek de lezer wat meer ruimte gunt, staat ons ongetwijfeld nog veel moois te wachten.

Hanneke de Jong

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits โ€“ Annemarie van der Eem โ€“ Illustraties: Jelle Brunt โ€“ Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was โ€“ Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. ย  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!