Een echt vrolijk meisjesboek

Lieke in de hoofdrol – Jette Schröder – Illustratoren Ivan & Ilia – uitgeverij Ploegsma – 71 blz.

LiekeDe klas gaat een toneelstuk opvoeren. Na een spannende auditie krijgt Lieke de hoofdrol! Ze is dolgelukkig, maar haar beste vriendin Eva doet ineens heel raar tegen haar. Wat is er aan de hand? En waarom wil Sam, die nieuwe jongen, niet meedoen met het toneelstuk? Komt het allemaal nog wel goed…?

Welk meisje wil niet de hoofdrol in een toneelstuk en heeft er nou geen vriendenboekje in haar schooltas? Alsof Jette Schröder zelf een klasgenootje is van Lieke, zo goed heeft ze zich ingeleefd in de belevingswereld van jonge meiden op de basisschool. Van vriendenboekjes tot scheidende ouders, van een toneelstuk tot pesten.
Daarbij gebeurt er ook gelijk heel veel in een niet zo dik boek. Misschien iets te veel, maar het zal een bewuste keuze zijn om lastige onderwerpen niet teveel uit te diepen. Dan zou het resultaat namelijk niet zo opgewekt zijn als dit verhaal.

Lieke is een vrolijk en lief meisje waarmee jonge meiden zich gemakkelijk zullen identificeren. Ook omdat het verhaal zich afspeelt in een dagelijkse omgeving; op school en thuis.
Ze krijgt de hoofdrol in een toneelstuk. Haar beste vriendinnetje Eva is daar zo jaloers over dat ze rot tegen Lieke doet. Een herkenbaar probleem, waar Lieke misschien iets te gemakkelijk overheen stapt. Je maakt kennis met haar klasgenootjes door middel van pagina’s uit haar vriendenboekje, waarop sommigen grappige antwoorden ingevuld hebben en anderen hele serieuze. De vriendenpagina’s zijn een leuke afwisseling tussen de hoofdstukken.

Het boek is aangekondigd als eerste deel van een serie en daarmee zijn we een hele grappige, vrolijke echte meisjesserie rijker.

Zoals steeds vaker heeft ook dit boek een website. Daar kun je vrienden worden met Lieke, haar dagboek lezen en vragen stellen. Ook staan er op deze roze pagina’s tips om leuke dingen te doen met vriendinnen.

Jette Schröder heeft een toegankelijk meisjesboek geschreven door simpel taalgebruik en korte zinnen. Geschikt vanaf 8 jaar, maar inhoudelijk kan het geen kwaad als je het goede lezers die jonger zijn aanbiedt.

Nelly Hofman

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!