Een eigenwijs hondje

Hondje de enige echte – Yvonne Jagtenberg – Rubinstein – 71 blz.

Hondje de enige echteTijdens de MidzomerKinderboekenBorrel van de CPNB werd Hondje de enige echte van Yvonne Jagtenberg bekroond met een Zilveren Penseel 2016.

Uit het juryrapport: β€˜Het boek wordt gedragen door de stevige, expressieve
illustraties in kloeke vormen en simpele kleuren. De beelden zijn op het primitieve af, maar daaraan ontlenen ze juist hun kracht. Wat Hondje ook uitspookt, zijn gezichtsuitdrukking en zijn lichaamstaal spreken boekdelen.’

In het voorleesboek Hondje de enige echte neemt Yvonne Jagtenberg Hondje mee langs alle seizoenen, beginnend in de herfst en eindigend in de zomer. Het hele jaar rond en in elk seizoen heeft zo zijn speciale verhalen.

In de herfst plast Hondje tegen een boom en als er gele bladeren omlaag dwarrelen, denkt hij dat hij de boom betoverd heeft met zijn gele plasjes.
Als hij in de winter een bot wil opgraven, heeft hij natuurlijk last van de harde grond, maar gelukkig komt er een grote hond met een bot langs en dat kunnen ze toch wel delen? Een jasje is ook wel fijn als het zo koud is.
In het voorjaar steekt, net als bij veel mensen, de verliefdheid bij Hondje de kop op. Een mooi gekapt poedeltje steelt zijn hart.

Hondje houdt van de zomer. Dan kan hij fijn buiten slapen, zonder dat hij het koud krijgt. In het laatste verhaal stapt Hondje in de bus en komt hij langs het huis van De oude dame, een personage dat in alle seizoenen een keer langskomt. Ondanks dat hondje een zwerfhondje is, hecht hij toch aan zijn omgeving. Na het busreisje rent hij snel terug naar het park, de oude dame, de slager en de hondenkledingzaak.

De verhalen van Hondje de enige echte lezen lekker voor. Kinderen kunnen er zelf van alles bij verzinnen, omdat Yvonne Jagtenberg daar genoeg ruimte voor laat. De primitief ogende illustraties zullen veel kinderen aanspreken. Misschien denken ze dat ze zo ook zo kunnen tekenen, maar dat kon nog wel eens tegenvallen. Grappige en verrassende verhalen over Hondje. Hopelijk volgen er nog veel meer.

Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. Β  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!