Een geweldig drakenverhaal

Drägan Duma: Zij die hoort – Patty van Delft – Celtica Publishing – 400 blz.

cover-dragan-dumaZij die hoort is geschreven door Patty van Delft. Zij debuteert met dit boek, na jaren les gegeven te hebben. Drägan Duma is een trilogie, waarvan Zij die hoort het eerste deel is. Boek twee, Bondgenoten en verraders, wordt in 2015 verwacht.

Bloed tegen de autoruit… De nachten van Jill worden regelmatig geteisterd door een nachtmerrie over het ongeluk waarbij ze haar moeder verloor. Haar vader heeft ze nooit gekend. In de nacht nadat ze zestien is geworden, schrikt Jill wakker. Ze gaat naar het slaapkamerraam en ziet buiten de schim van een draak! Ervan overtuigd dat ze droomt, gaat ze erheen en ontmoet de Drägannymare Jordian, een drakenridder uit Drägan Duma. In die parallelle wereld zijn draken een verbond met de mensen aangegaan om de kwaadaardige Morbiden het hoofd te bieden.

Jill blijkt door haar bloedlijn van vaders kant voorbestemd te zijn om in Drägan Duma opgeleid te worden tot Drägnnymare. Ze krijgt slechts een paar dagen de tijd om te beslissen of ze dit werkelijk gaat doen. Verward blijft ze achter. Moet ze alles wat ze kent achter zich laten en de overstap maken naar het onbekende Drägan Duma?

Mijn mening

Ik ben erg te spreken over dit boek. De titel had meteen al mijn aandacht te pakken, wat altijd al positief is. Zodra ik de beschrijving had gelezen, kon ik echt niet wachten om in het verhaal te duiken en het boek te lezen.

Tijdens het lezen viel de zinsopbouw mij als eerste op. Het verhaal is vooral in kortere zinnen geschreven. Hier heb ik totaal niets op tegen, op die manier leest het verhaal juist sneller door. Dit vond ik erg fijn, omdat er redelijk wat informatie binnen een paar pagina’s gegeven werd. Door de korte zinnen raakte ik de draad niet kwijt en bleef mijn interesse gewekt.

Het verhaal zelf werd ook goed opgebouwd. Het begin ging ietwat snel af en toe, maar die snelheid verminderde toen het boek vorderde. Die snelheid was ook wel nodig aan het begin, anders zou het niet pakkend genoeg geweest zijn om te lezen.

Ook was ik erg blij met de woordenlijst en overzicht van alle personages achterin het boek. Ik leerde redelijk wat personages kennen, waarvan er een aantal namen hadden die veel op elkaar leken. Dit kon soms nogal verwarrend werken. Neem nu Justian en Jordian. Ik was meer bezig met het volgen van het verhaal, dan met het leren kennen van de personages, op het moment dat beiden werden voorgesteld. Op dat soort momenten was het fijn om een lijst te hebben met wie welk personage ook al weer was.

Ik was ook erg blij met het feit dat de karakters van de personages goed waren opgebouwd. Zo kon ik me het ene moment dood ergeren aan Skylar, maar het volgende moment hield ik gewoon enorm van hem. Er werd duidelijk uitgelegd door hem waarom hij bepaalde beslissingen maakte. Dit was bij de andere personages ook zo en dit liet ze net echt lijken voor mij.

Ik ben dus erg te spreken over dit boek en kan echt niet wachten op het volgende deel! Het enige minpuntje vond ik dat het in de eerste persoon tegenwoordige tijd geschreven is. Hier ligt mijn voorkeur niet als het gaat om boeken lezen of zelf verhalen schrijven. Gelukkig valt dat minpunt voor mij totaal weg, kijkend naar de rest van dit geweldige verhaal. Ik wil boek twee, en wel nu!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!