Een huisje in Frankrijk

Tout va bien – Martin Bril – Prometheus – 139 blz.

Tout va bienVele mensen die op vakantie gaan naar Frankrijk en van dat land houden, zullen dromen van een tweede huisje in dat land. Martin Bril verwezenlijkte zijn droom en kocht er een. Vele jaren reisde hij er met zijn gezin heen en bouwde zo aan een ketting van herinneringen. Vaak stopten ze onderweg op vaste plaatsen en sliepen in hetzelfde hotel. Zo’n huisje is leuk, maar ook een blok aan het been. Als je het hebt, moet je er heen. Het vergt onderhoud, gras moet gemaaid, bomen gesnoeid of als ze zijn omgewaaid aan stukken gezaagd, luiken moeten nodig een verfje en zo gaat het maar door.

Ook dieren kunnen veel last veroorzaken. Op een keer werd een boom op het erf belaagd door een grote zwerm meikevers. Nergens anders hadden ze er last van alleen die ene boom op Brils erf werd opgevreten door de kevers. Bril verzint een list, hij stookt twee vuren naast de boom om de beesten uit te roken. Het helpt niet. Wel vliegt de boom bijna in de brand. Dan krijgen de kinderen een idee; zet de hogedrukspuit erop. Dat helpt. Alle meikevers worden weggespoten, maar helaas ook alle nog resterende bladeren. Er blijft een kale boom over. Of de boom deze behandeling heeft overleefd, vermeldt het verhaal niet.

Boven de garage is een leuke slaapkamer gebouwd en als Martin er op een dag gaat kijken, hoort hij vreemde geluiden achter de gipswand. Het blijken relmuizen of zevenslapers te zijn, een ratachtig wezen met een lange staart dat zeven maanden slaapt en dus stil is, maar in de vijf maanden dat ze wakker zijn ontzettend veel lawaai maken.
β€œIk wilde het bed even proberen en ik lag nog niet of ik hoorde naast me, achter de gipswand, angstaanjagend gegil en gestommel.
Relmuizen, kan niet anders.”

In het dorp is een man die alle dieren kan vangen, dat is monsieur Rochaud bijgenaamd Zip. Bril gaat op zoek naar hem en treft zijn vrouw. Zip zelf is in een aanpalend departement een vos aan het vangen. Hoe lang dat kan duren, weet niemand. Afwachten dus maar en intussen gaan de relmuizen door met rellen. Maar er is nog veel meer te doen, de sceptic tank moet vervangen worden, de wastafel lekt, er moet onkruid worden verdelgd, er moet internet geregeld worden en mollen worden gevangen.

Tout va bien, is een vermakelijke verzameling verhalen over Brils belevenissen in Frankrijk. Brils stokpaardje Napoleon, Parijs en enkele Spaanse verhalen completeren Tout va bien. Wie na lezing van dit boekje nog zin heeft om een tweede huisje in Frankrijk aan te schaffen, moet een doorzetter zijn en het liefst met twee rechterhanden, want afspraken met loodgieters, aannemers, internetproviders en nutsbedrijven worden in het land van wijn en lavendel niet altijd nagekomen.

Pieter Feller

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!