Een ideaal leven onderuit gehaald

Het laatste dat ze deed – Gregg Olsen – Vertaling Frank van der Knoop – Karakter – 334 blz.

Slechts één onoplettende seconde duurde het. Eén seconde die het leven van iedereen van wie ze hield totaal veranderde. Eén seconde die niet terug te draaien is. Eén seconde…

Ik houd van boeken waar je direct ingezogen wordt. En dat doet Olsen met een flashback naar het meest heftige moment uit de jeugd van Liz. Het moment waarop haar leven volledig veranderde; een ongeluk waarbij de zoon van Dan Miller omkomt. Was dat de schuld van de bestuurder Miller of was het domme pech?

Steengoed geschreven flashback die je als lezer beleeft alsof je erbij bent. Maar, daarna gaan we naar het leven van de getrouwde, carrière makende Liz en verdwijnt het verhaal van haar jeugd naar de achtergrond. Om daarna op een geniale wijze een onderliggende rode draad door het verhaal te verweven.

Liz en Owen wonen tussen perfecte gezinnen met succesvolle carrières. Met een zekere afgunst bekijken zij hun buren Carole en David, die een ideaal leven lijken te hebben: een goed inkomen, een gelukkig gezinsleven, geborgenheid, en een prachtig zoontje: Charlie.
Maar dan verdwijnt Charlie plotseling. Er is geen enkel spoor, hij is onvindbaar. En alles wat perfect leek, zakt als een kaartenhuis in elkaar.

Het laatste dat ze deed is een perfect opgebouwde thriller.
Olsen sleurt je met de flashback het verhaal in. Daarna krijg je als lezer even rust en maak je kennis met de hoofdpersonen Liz en Owen. Maar al snel krijgt het leven een onverwachte wending, want Charlie raakt spoorloos. Althans, voor de hoofdpersonen, want als lezer weet je waar hij is. Toch? Of raakt de lezer Charlie ook kwijt?

De personages zijn prima uitgewerkt en ook de relaties die onder druk komen te staan zijn verrassend goed weergegeven. Het uiteindelijke plot van het verhaal is héél verrassend! Ik had het niet zien aankomen.

Gregg Olsen heeft een heerlijke thriller geschreven die je zonder problemen in één ruk kunt en wilt uitlezen.

Nelly Hofman

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen