Een klein uurtje plezier voor het slapen gaan

Bloemies – Frank Ong-Alok – In de Knipscheer – 56 blz – 49:07 min

bloemiesBloemies is een multimediaal prenten-, liedjes- en verhalenboek met cd voor kinderen van 0 tot 100 jaar. Gitarist en componist Frank Ong-Alok verzamelde door de jaren heen liedjes die hij voor zijn eigen kinderen verzong (zingend verzon). Enkele bestaande liedjes waaronder twee oud-Hollandse en een Indiaanse zijn op een passend muziekje gezet. De veertien liedjes en zes verhalen worden ten gehore gebracht door Gerda Havertong, Orlando Milan, Hakim, Fleur Tolman, Frank Ong-Alok en kinderzanggroep Eigenwijsje. Verder werkten muziekanten Wytze van der Zweep, Joep van Rhijn en Ronald Snijders mee aan de cd.

De cd Bloemies is zowel geschikt om te luisteren terwijl je samen met je kind vrolijk door de huiskamer danst, maar ook om, met het boek op schoot, samen op de bank te lezen. De liedteksten en verhalen zijn namelijk geïllustreerd met vrolijke tekeningen van Fleur Tolman en Amara en Aïsha Ong-Alok.

Niet alleen de mooie tekeningen zijn de moeite waard om het boek en de cd Bloemies aan te schaffen. Vrolijke liedjes als Op de trampoline en Mijn lievelings… zijn leuk om mee te zingen. Ook is het getrappel van de hoeven op de melodie van Hop hop hop mijn paardje erg leuk om te horen. Verder zit er nog een leerzaam element in sommige liedjes of verhalen.

Natuurlijk zijn er ook kleine kritiekpunten voor Bloemies. Zo heeft een aantal zangers en ook de leden van het kinderkoor een erg duidelijke rollende r, zoals we die ook van de oudere liedjes van Kinderen voor Kinderen kennen, en worden er woorden gebruikt waarvan ik niet verwacht dat kleine kinderen ze kennen, zoals verschalken, balts en geseling.

Frank Ong-Alok heeft voor de liedjes veel verschillende muzikanten bij elkaar gezocht, en dus ook een aantal totaal andere zangstemmen. Ik ben persoonlijk geen fan van de stem van Fleur Tolman (smaken verschillen), maar de verschillende stemmen zijn wel goed bij de liedjes gezocht. Soulzanger Orlando Milan klinkt met zijn zware stem heel moe terwijl hij een liedje zingt over de maan en de sterren en maakt het kinderkoor bij veel liedjes een heerlijk lentegevoel los.

Heeft deze recensie je nieuwsgierig gemaakt naar Bloemies? Kijk en beluister dan eens het kerstliedje Kerstfeest in de winter op YouTube, of download het legaal via LegalDownload .

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!