Een kuuroord vol geheimen

Zeven soorten honger – Renate Dorrestein – Podium – 272 blz.

Zeven soorten hongerNadine en Derek Ravendorp, een kinderloos echtpaar, runnen een exclusief kuuroord, het Willem Bantinginstituut, aan de Noord Hollandse kust. Al vijfentwintig jaar hebben ze veel succes met deze formule en is hun instituut goed bezet. Onder begeleiding van personal trainers en diëtisten proberen maatschappelijk geslaagde mannen hun vele overtollige kilo’s kwijt te raken. Om hun streefgewicht te halen moeten ze een borg ter grootte van hun netto jaarinkomen storten. Die borg raken ze kwijt als ze bij vertrek hun streefgewicht niet hebben gehaald. Dat is in al die jaren nog nooit gebeurd.

Zeven soorten honger beschrijft een week in het kuuroord, een week waarin meer gebeurt dan waarschijnlijk in al die voorgaande vijfentwintig jaar tezamen. Geheimen die Derek en Nadine voor elkaar hebben, komen boven tafel; waarom vertrekt Derek naar een congres in IJsland en lijkt hij van de aardbodem verdwenen? Waarom haalt Nadine een zwerver binnen en ligt er een dagvaarding voor haar op de mat? En waarom loopt er tussen al die zwaarlijvige mannen ineens een meisje met ernstige anorexia rond?

Aan Dorrestein kun je het wel overlaten om met deze gegevens een smakelijk, komisch en cynisch boek te schrijven. Het tempo is vlot, en knap worden de diverse thema’s, kinderloosheid, vooroordelen, hebzucht, door het verhaal heen geweven. De schrijfstijl is af en toe een beetje overdreven: “Ouderwetse nouveaux riches, afkomstig uit een lange lijn van plaggenhuttenbewoners die zich tegen de keer in noest hebben opgewerkt tot breugeliaans geschrans”.

Daartegenover ook mooie zinnen die je raken, in dit geval over de relatie tussen Derek en Nadine die in een crisis is beland : “Het samen kilometers maken, daar gaat het om. Dat je uiteindelijk als twee oude paarden hals aan hals naar de stal mag klossen, een beetje tegen elkaar aanleunend, allebei opgelucht dat je geheimen en leugens er allang niet meer toe doen”.

Met Zeven soorten honger heeft Renate Dorrestein een mooie roman geschreven, een boek dat deze zomer in elke koffer zou moeten zitten.

Nelleke Feller

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!