Een kuuroord vol geheimen

Zeven soorten honger – Renate Dorrestein – Podium – 272 blz.

Zeven soorten hongerNadine en Derek Ravendorp, een kinderloos echtpaar, runnen een exclusief kuuroord, het Willem Bantinginstituut, aan de Noord Hollandse kust. Al vijfentwintig jaar hebben ze veel succes met deze formule en is hun instituut goed bezet. Onder begeleiding van personal trainers en diëtisten proberen maatschappelijk geslaagde mannen hun vele overtollige kilo’s kwijt te raken. Om hun streefgewicht te halen moeten ze een borg ter grootte van hun netto jaarinkomen storten. Die borg raken ze kwijt als ze bij vertrek hun streefgewicht niet hebben gehaald. Dat is in al die jaren nog nooit gebeurd.

Zeven soorten honger beschrijft een week in het kuuroord, een week waarin meer gebeurt dan waarschijnlijk in al die voorgaande vijfentwintig jaar tezamen. Geheimen die Derek en Nadine voor elkaar hebben, komen boven tafel; waarom vertrekt Derek naar een congres in IJsland en lijkt hij van de aardbodem verdwenen? Waarom haalt Nadine een zwerver binnen en ligt er een dagvaarding voor haar op de mat? En waarom loopt er tussen al die zwaarlijvige mannen ineens een meisje met ernstige anorexia rond?

Aan Dorrestein kun je het wel overlaten om met deze gegevens een smakelijk, komisch en cynisch boek te schrijven. Het tempo is vlot, en knap worden de diverse thema’s, kinderloosheid, vooroordelen, hebzucht, door het verhaal heen geweven. De schrijfstijl is af en toe een beetje overdreven: “Ouderwetse nouveaux riches, afkomstig uit een lange lijn van plaggenhuttenbewoners die zich tegen de keer in noest hebben opgewerkt tot breugeliaans geschrans”.

Daartegenover ook mooie zinnen die je raken, in dit geval over de relatie tussen Derek en Nadine die in een crisis is beland : “Het samen kilometers maken, daar gaat het om. Dat je uiteindelijk als twee oude paarden hals aan hals naar de stal mag klossen, een beetje tegen elkaar aanleunend, allebei opgelucht dat je geheimen en leugens er allang niet meer toe doen”.

Met Zeven soorten honger heeft Renate Dorrestein een mooie roman geschreven, een boek dat deze zomer in elke koffer zou moeten zitten.

Nelleke Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!