Boekenweek 2014 – Een meesterlijke novelle

Een mooie jonge vrouw – Tommy Wieringa – Boekenweekgeschenk van CPNB – Gratis bij € 12.50 aan boeken – 94 blz.

Een mooie jonge vrouwAls Ruth Walta en Edward Landauer elkaar ontmoeten is Edward tweeënveertig. Hij is een gevierd viroloog die aan de basis heeft gestaan van de bestrijding van aids en hij doet onderzoek naar de mutaties van het vogelgriepvirus. Hij heeft wel relaties gehad, maar is nooit getrouwd. Ruth is vijftien jaar jonger en nog bezig met haar studie sociologie. Edward verovert de mooie jonge vrouw en ze gaan samenwonen in zijn huis. Het gegeven lijkt niet zo spectaculair. Het gebeurt dagelijks dat oudere mannen hun zinnen zetten op jongere vrouwen en dat er een relatie ontstaat. Het gaat er natuurlijk om hoe je zo’n gegeven behandelt. Wieringa maakt er literatuur van.

Al gauw gaat Edward merken dat vijftien jaar verschil toch wel groot is en dat daar nadelen aan kleven. Wieringa brengt Edwards gevoel over het leeftijdsverschil tussen hem en Ruth als volgt onder woorden.
“Edward zag haar niet graag met leeftijdgenoten. Het bracht aan het licht wat er gebeurd was in de tijd dat ze samen waren: hij werd niet jonger van haar, zij werd ouder van hem. In gezelschap van leeftijdgenoten nam ze haar ware leeftijd weer aan, licht en sprankelend, terwijl hij op zijn eiland ver in de toekomst achterbleef, grommend in zijn baard.”

Aanvankelijk heeft Edward nog een overwicht op Ruth, maar langzaam kantelt dat beeld en wordt hij de onderliggende partij. Zij valt hem aan op het feit dat hij dierproeven doet en snoepreisjes aanvaardt van een grote farmaceut. Met die ethische kwesties heeft hij zich nooit bezig gehouden.

Als ze besluiten een kind te nemen en dat niet lukt, wordt Edward onderzocht. De uitslag: slechts vijfendertig procent van zijn zaad is levensvatbaar. Na veel geplande seks, het is zes jaar na hun ontmoeting, wordt Ruth dan toch zwanger, maar geluk brengt baby Morris niet. Hij blijkt een huilbaby te zijn die de relatie tussen Edward en Ruth onder druk zet.

Wieringa is in deze novelle erg op dreef. Veel zinnen woelen iets in je los waardoor je echt het gevoel hebt een klein meesterwerk in handen te hebben.
“Woorden die op vlezige, plompe vleugels door de kamer flapten.” “Ruth had zich, merkte hij, op een functioneel soort vriendelijkheid ingesteld, ongeveer die van een receptioniste of een reisleidster.” “De beheerder droeg een korte broek, hij had autoritaire kuiten.”
Zo zijn er vele tientallen voorbeelden te vinden, waar de echte literatuurliefhebber van kan genieten. De laatste tijd wordt vaak de vraag gesteld wat literatuur nu eigenlijk is. Lees Een mooie jonge vrouw dan krijg je het antwoord.

Pieter Feller

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!