Een nieuwe wereld vol elfjes, vampiers en draken

De 7 poortwachters, Boek 1 De kaart van Kara – Suzanne Peters – Ellessy – 209 blz.

7-poortwachters-187x300Kara is een wereld vol vampiers, draken, elfjes, reuzen en andere wezens. Een wereld die je niet zomaar kan bezoeken. Er zijn zeven toegangspoorten elk bewaakt door zijn eigen poortwachter. Slechts zelden wordt er iemand doorgelaten. Megan, woonachtig in Zutphen, een gewoon plaatsje in Nederland is overdonderd als ze ontdekt dat ze over een magische kracht beschikt. Ze komt erachter op school waar ze kennis maakt met de poortwachter Helon die haar hulp nodig heeft. Helon is een norse man en Megan weet niet in hoeverre ze hem kan en moet vertrouwen. Ze gaat met hem mee naar Kara om daar de kaart met alle toegangspoorten erop terug te halen bij de vampier die hem gestolen heeft. Tijdens haar reis komt ze een vriendelijke vampier tegen en ze vraagt zich af wie er nu slecht is en wie niet.

De 7 poortwachters is het eerste deel van een fantasyserie en beslaat 23 redelijk korte hoofdstukken. Het verhaal start met een plattegrond van Kara om zo de verschillende delen van deze wereld te laten zien. Verder zitten er geen illustraties in het boek. Wat ook niet nodig is, omdat je fantasie het werk moet doen en je door de goede omschrijvingen zelf een beeld kan vormen van de figuren en plaatsen in het verhaal.
De cover doet wat ouwelijk aan en vind ik niet zo passen. Als ik af zou gaan op het boek zou ik een wat ingewikkelder verhaal en plot verwachten, meer een boek voor volwassenen. Door de eenvoudige schrijfstijl is het meer een jeugdboek en zou de illustratie op de cover ook wat meer aangepast kunnen worden.
Dit eerste deel van de 7 Poortwachters is goed zelfstandig te lezen met een mooie afsluiting die je kan zien als een gesloten dan wel open einde.

Het verhaal laat zich vlot lezen en er zitten hier en daar nog wat foutjes (bv een woord vergeten) in de tekst. Het is jammer dat de redactie deze fouten er niet uitgehaald heeft.
De reis die Megan met haar reisgenoten maakt wordt af en toe wat vertraagd omdat Megan zich continu dingen afvraagt en dit ook letterlijk in het verhaal doet.
Naast deze puntjes van kritiek mijn complimenten aan de schrijfster die veel figuren introduceert zonder een overdaad te creëren. De wereld die ze omschrijft, roept erom om ontdekt te worden en zeker lezers van bijvoorbeeld de Harry Potter boeken zullen het kunnen waarderen.

Conny Schelvis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!