Een ode aan lezen, de bibliotheek en de liefde

De troostbibliotheek – Sara Nisha Adams – Vertaling Nellie Keukelaar – The House of Books -398 blz.

Wanneer weduwnaar Mukesh Patel een vergeten bibliotheekboek van zijn overleden vrouw Naina vindt, besluit hij, (hoewel hij nooit las) dit boek te gaan lezen. Op die manier voelt hij zich tijdelijk dichter bij Naina en kan hij haar nog beter voor zich zien. Hoe ze opgekruld in de stoel haar boeken zat te lezen, terwijl hij naar The Blue Planet op tv keek. Door haar boek te lezen heeft hij, zelfs na vijftig jaar huwelijk, het gevoel haar beter te leren kennen.

De zeventienjarige Aleisha gaat op aandringen van haar grote broer Aidan in de zomervakantie in de plaatselijke bibliotheek werken. Aidan die zelf altijd de bibliotheek heeft ervaren als een veilige haven wil zijn zusje met dit baantje de gelegenheid geven om de problemen rond de gezondheid van hun moeder even te ontvluchten. Ook Aleisha is geen lezer, maar wanneer ze onverwachts een ‘Voor het geval je het nodig hebt’ leeslijst vindt, verandert dat.

Wanneer Mukesh naar de bibliotheek gaat om het boek te retourneren, is dat de start van een vriendschap met Aleisha hoewel zij er zeker in het begin niet voor openstaat. Als ook Mukesh de leeslijst vindt verandert dat zijn leven. Hoewel hij zijn vrouw ontzettend mist, blijft hij niet langer hangen in zijn verdriet en heeft hij met Aleisha mooie gesprekken over de boeken die ze beiden lezen. Boeken die soms veel overeenkomsten lijken te hebben met hun eigen leven. Door het lezen krijgt Mukesh contact met mensen die, net als hij, elke week in de bibliotheek komen en daarnaast krijgt hij een veel betere band met zijn drie dochters en vooral met zijn jongste kleindochter Priya die zelf ook veel van lezen houdt.

Aleisha heeft het moeilijk met de geestelijke gezondheid van haar moeder. Sinds haar vader hen verlaten heeft is hun moeder depressief. Samen met haar oudere broer Aidan verzorgt ze zo goed en zo kwaad als het gaat hun moeder. Maar moeder wil niet zoveel van Aleisha weten, Aidan is degene die het meest tot haar doordringt. Wanneer Aleisha haar moeder echter gaat voorlezen lijkt er voorzichtig een beter contact te ontstaan.

Dan gebeurt er iets verschrikkelijks, iets dat ik niet zag aankomen. Iets dat wat mij betreft veel meer uitgewerkt had kunnen worden. De ene keer dat er een hint in die richting werd gegeven, is wat mij betreft onvoldoende. Nu kwam het toch als een donderslag bij heldere hemel. De reacties van de personages daarna waren, hoewel lief, voor mij niet altijd even geloofwaardig.

Natuurlijk zal het voor vele lezers wel duidelijk zijn wie de boekenlijstjes heeft geschreven en hier en daar verstopt, toch doet dat aan het verhaal niets af. Daarnaast brengen de culturele aspecten in dit verhaal, niet alleen religieuze ceremonies maar met name alle heerlijkheden die er werden gekookt en gegeten je als lezer dichter bij het Indiase leven.

Wat blijft hangen van De troostbibliotheek is de ode aan het lezen, de bibliotheek en de liefde. Dat boeken een verschil kunnen maken in het leven van mensen werd mooi omschreven en maakte dat ik me afvroeg welke boeken ik op mijn lijstje zou zetten. Voor het geval ik het nodig zou hebben.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!