Een opeenvolging van avonturen

Dix Pit en het mysterie van Torak – Kiek Tas – Levendig Uitgever – 363 blz.

Dix-Pit-en-het-mysterie-van-TorakVroeger reisde Kiek Tas de hele wereld over en beleefde ze zelf vele avonturen. Nu woont ze in Utrecht, heeft een gezin en is kinderboekenschrijver. Kiek Tas is, zoals ze zelf zegt, een ‘echte jongensmoeder’. Dit, in combinatie met haar interesse in politiek, geeft haar genoeg inspiratie om te schrijven over Dix en zijn neven. Dix Pit en de sporen van Torak was het eerste deel. Het vervolg Dix Pit en het mysterie van Torak zou eigenlijk in 2014 verschijnen, maar is er dan nu eindelijk.

Het verhaal van Dix Pit en de sporen van Torak begint met kinderen van Mook opgroeien met de heldenverhalen van Torak, de laatste koningszoon van Saltland. Torak verdween spoorloos tijdens het volbrengen van de vier koningsproeven. Ook Dix Pit kent de verhalen. Samen met zijn tweelingneven Mats en Chris wil hij uitvinden wat er destijds met Torak is gebeurd. Terwijl de jongens op een donkere nacht Mook achter zich laten, richten hoopvolle ogen zich op de drie jonge avonturiers.

In Dix Pit en het mysterie van Torak gaat de zoektocht verder. De jongens hebben in het eerste boek tijdens hun zoektocht – min of meer per ongeluk – twee van de vier koningsproeven volbracht. Maar ze willen nog steeds uitzoeken wat er met Torak is gebeurd. Tijdens hun nieuwe avonturen worden ze bijgestaan door de Saltse regent Ansel en zijn chagrijnige kleindochter Mina. Samen vormen ze het Compagnonschap van Vijf. De rest van de regenten van Saltland beginnen ‘m ondertussen te knijpen. Als Dix de koningsproeven volbrengt, kan hij aanspraak maken op de troon. Het volk begint de morren. De macht van de regenten wordt bedreigd. De jongens moeten uit de weg geruimd worden…

Ondanks dat er ongeveer twee jaar zitten tussen het uitkomen van de beide boeken over Dix, is het niet lastig het verhaal weer op te pakken. Kiek Tas heeft er goed aan gedaan om hoofdstuk 1 van Dix Pit en het mysterie van Torak te beginnen met oma die de legende vertelt en een korte samenvatting van de eerdere beleefde avonturen. In Dix Pit en het mysterie van Torak gaan de jongens verder zoeken naar Torak, en worden ze geconfronteerd met de laatste twee koningsproeven.

Het verhaal lijkt een beetje om Jan Terlouws Koning van Katoren, maar het grootste verschil is dat Stan koning wilde worden van Katoren, terwijl Dix liever niet de leider wil zijn van zijn land.

Dix Pit en het mysterie van Torak bestaat vooral uit de avonturen van het Compagnonschap. Maar er zitten wat leerzame elementen in. De locaties zijn gebaseerd op plekken die we wel kennen, zoals China, de Bermudadriehoek, New York en ik denk Paramaribo. Ook heeft Tas de klassieke Griekse wetenschap en mythologie een plekje gegeven. Er zit van alles is het boek, mogelijk zelfs af en toe een beetje te veel.

Het boek is een opeenvolging van avonturen. De ene keer zit er meer vaart is dan de andere keer, maar het verhaal loopt wel. Dix Pit en het mysterie van Torak is een echt jongensboek. De hoofdrolspelers zijn jonge jongens, met wie de lezers zich kunnen identificeren. Daarbij is schrijfster Kiek Tas niet bang om af en toe wat gruwelijke details te geven, zoals het slachten van slangen en het vinden van skeletten. Natuurlijk kunnen ook de weerwolven, zombies en tovenaars niet ontbreken. Dix Pit en zijn vrienden volgen hun dromen en leren de wereld kennen, en zijn daarom een goed voorbeeld voor jonge lezers.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!