Een poëziebundel die je aan iedereen kunt geven

Nooit denk ik aan niets – Hans & Monique Hagen – Illustraties: Charlotte Dematons – Querido – 56 blz.

Nooi denk ikNooit denk ik aan niets. Alleen de titel is al prachtig. En waar. Probeer maar eens aan niets te denken, dan denk je aan het feit dat je niets mag denken. Zie je, aan niets denken lukt jou ook niet toch?
Daar gaat het eerste vers van deze bundel over. Met als slotstuk dat als je ooit klaar bent met denken, je alles weet. Dan ben je een wetenaar. En dat is heerlijke kleuterlogica die de poëzie in dit boek lekker toegankelijk maakt.

Een ander gedicht gaat over het verstrijken van tijd. Altijd bestaat niet, want alles gaat ooit voorbij. Ook de tijd met opa… Een gevoelig, realistisch rijm op kinderniveau geschreven.
Zweef mee tijdens een ritje in de zweefmolen. Je hoeft niet echt in te stappen, want als je het gedicht ‘De zweef’ leest voel je jezelf gewoon ronddraaien. Het ritme is zo goed dat je bijna duizelig wordt van het lezen.

En zo staat de bundel vol prachtige poëzie, toegankelijk en ritmisch, over alledaagse zaken waar we niet alle dagen bij stilstaan. Er zitten nadenkers tussen, zoals het gedicht over de hemel en de vraag of er wel plaats is voor iedereen. Verwerkingsgedichtjes over angst of de dood, maar ook over knikkeren en verliezen en een heel lief gedicht om voor te dragen aan je allerliefste lief.

De keuze voor de illustratrice is geweldig! Charlotte Dematons heeft een zeer eigen stijl van illustreren, die bol staat van de details. Daarnaast is haar humor ook in dit boek terug te vinden. Hoe beter je kijkt, des te meer je ontdekt. Dát is Dematons! Zij is in staat met haar illustraties perfect aan te sluiten bij de gedichten. Er is een bijzondere wisselwerking tussen de tekeningen en gedichten in dit boek. Ze vullen elkaar bijzonder goed aan, maar zouden los van elkaar niets aan betekenis verliezen.

“ik ben niet bang
niet bang in de nacht
voor rovers en monsters
die ik zelf heb bedacht
….”

De eerste regels van het gedicht ‘Bang’ uit de poëziebundel Nooit denk ik aan niets. Wie hoge verwachtingen heeft na de ‘must have’ Jij bent de liefste wordt niet teleurgesteld. Dit boek kun je kopen zonder er spijt van te krijgen, om cadeau te geven aan jong en oud. Of natuurlijk lekker zelf van te genieten!

Nelly Hofman

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!