Een spannend avontuur!

De bende van Adlan โ€“ Margaretha van Andel – Illustraties van Mark Janssen – Uitgeverij Kluitman in samenwerking met Oxfam Novib – 125 blz.

bende van adlanMargaretha van Andel (1959) schreef haar eerste korte verhalen in 2009. Na het winnen van enkele schrijfwedstrijden volgde haar eerste boek. De bende van Adlan moet een spannende serie worden voor jongens en meisjes vanaf acht jaar.
Inhoud: Emmet wil niets liever dan toegelaten worden tot de bende van Adlan. Hij wil bewijzen dat hij een echte jongen van de Himalaya is en geen stomme buitenlander zoals sommige kinderen uit het dorp hem noemen. Alleen door een aantal moeilijke proeven succesvol af te leggen kun je worden toegelaten tot de groep. Juist als Emmet zijn allerlaatste proef aflegt, een nacht doorbrengen in de Grot van de Geest, gebeurt er iets vreselijks. Hij kan niet anders dan vluchten en zijn proef mislukt. Adlan en zijn vrienden lachen hem uit en Emmets droom stort in. Hoe kan hij de bende waarschuwen voor het gevaar in de grot?

In twaalf hoofdstukken wordt het verhaal verteld van Emmet, over zijn leven in de Himalaya.
Zijn vader is Nederlander en getrouwd met een vrouw van de Himalaya. De kinderen in het dorpje zien hem als โ€œbuitenlanderโ€en het kost hem moeite om geaccepteerd te worden. Het is wel eens prettig om het inburgeren en het niet geaccepteerd worden vanuit een andere hoek te bekijken. Nu is er een half Nederlands jongetje dat moeite moet doen om er bij te horen. Dat dit probleem dus van alle landen en alle tijden is bewijst dit verhaal dan ook.

De schrijfster heeft, mede doordat ze ook in de Himalaya gewoond heeft, de omgeving en de gewoonten goed weten over te brengen in het verhaal. Het woordgebruik is eenvoudig en past goed bij de doelgroep. Het boek wordt opgeluisterd met mooie illustraties van Mark Janssen die goed bij het verhaal passen.

Ook zit er een stukje magie in het verhaal. Emmet heeft een ervaring met iets magisch. Op zich vond ik dat wel heel mooi, maar ik weet niet of de kinderen dat uit het verhaal halen of snappen. De wat oudere kinderen waarschijnlijk wel, maar de doelgroep is 8+ en of het op die leeftijd begrepen kan worden weet ik niet. Niet dat dat heel erg is, want voor het verdere verhaal is dat niet echt nodig. Het verhaal is geschikt voor zowel jongens als meisjes en heeft een goede spanningsopbouw met een mooi einde.

Conny Schelvis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren โ€“ Samenstelling CEMPER โ€“ Illustraties: Puck Koper โ€“ Lannoo โ€“ 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!