Een superspannend vervolg

Ritueel โ€“ Isa Maron โ€“ The House of Books โ€“ 336 blz.

RitueelIsa Maron heeft inmiddels vijf succesvolle thrillers op haar naam staan. Haar debuut Passiespel werd verkozen tot Beste Nederlandse Vrouwenthriller. Met Galgenveld en IJskoud, de eerste twee delen van De Noordzeemoorden, bevestigde ze haar talent en zette ze een nieuwe standaard op thrillergebied.

Bij de villa is iets aan de hand. Al maanden zijn ze aan het verbouwen maar dit is iets anders. De villa is recentelijk verkocht. De tuinman moet wat graafwerk in de tuin verrichten, maar tijdens deze werkzaamheden stuit hij op een schedel. De voormalig bewoonster van deze villa, Ina Demsterwold, is dementerend en kan weinig vertellen. Dan worden er nog meer schedels gevonden. Rechercheur Maud Mertens bijt zich vast in deze zaak en hoopt te kunnen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Kyra Slagter is al snel op de hoogte van het gebeuren en vraagt zich meteen af of haar vermiste zus Sarina misschien ook in de tuin van de villa begraven ligt. Dit zet haar onderzoek naar haar zus weer op scherp waarbij ze de hulp van Maud krijgt.

โ€˜Hij is gekomen om het af te ronden. Al maanden ziet hij uit naar deze dagen. Hoogtepunt van het jaar. Eerst teert hij op de vorige, dan fantaseert hij over de volgende.โ€™

Ritueel is het derde deel in de koelbloedige serie De Noordzeemoorden. Een deel waar ik al een tijd met smart op zat te wachten, benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen in deze serie. Het boek begint met de vondst van de schedel en dit zal de lopende zaak in het boek zijn. Daarnaast lezen we ook weer over de zoektocht van Kyra, het onderzoek naar de vermissing van haar zus Sarine. De verhaallijnen hebben al snel een verbinding met elkaar en Kyra komt dichter bij de waarheid dan dat ze zich kan bedenken.

Een hoog spanningsveld en vele ontwikkelingen die zich in vlotte vaart afwisselen. De zaak waar het hier om draait is interessant en spannend. Het is een behoorlijk lugubere zaak en Isa Maron weet het een en ander heel goed verborgen te houden waardoor het niet makkelijk is een dader aan te kunnen wijzen. Af en toe is de dader aan het woord maar het blijft onduidelijk wie dit zou kunnen zijn en wat beweegredenen zijn van deze persoon. Toen eenmaal duidelijk werd wie de dader was, stond ik toch een beetje perplex, ik had geen moment in die richting gedacht.

Maar ondanks dat de zaak intrigerend genoeg was, had voor mij in Ritueel het onderzoek van Kyra de hoofdrol in het geheel. Zeker als je beseft dat Kyra zo dichtbij de waarheid aan het komen is. De zoektocht levert verrassende resultaten op en er is sprake van nieuwe ontwikkelingen. Kyra bijt zich vast in haar onderzoek en zal niet rusten voordat de onderste steen boven water is gehaald.

โ€˜Natuurlijk heeft niemand Sarina gezien. Of Dave, of Jerry, of de boot. Maar toch wil ze nog even doorzetten, je weet nooit. Gek genoeg vinden de mensen die ze spreekt het niet zo raar dat ze na vijf jaar nog een ultieme poging doen.โ€™

Het persoonlijke leven van rechercheur Maud Mertens krijgt in dit boek erg weinig ruimte. Het is alsof ze in het gehele tijdsbestek niet slaapt en nooit meer thuis is. Dit kan geen mens volhouden. Haar partner Niels heeft de nodige problemen alleen komen we (nog) niet te weten dat er nu precies aan de hand is. Kyra maakt weer het nodige mee maar niet alleen nare dingen, er zijn ook leuke ontwikkelingen te lezen. Toch is er een ontwikkeling die mij op de een of andere manier niet lekker zit en dit maakt mij extra nieuwsgierig naar het laatste deel. Ben benieuwd of mijn intuรฏtie gaat kloppen of ben ik gewoon een beetje wantrouwend?
In Ritueel wordt de zaak van de schedels opgelost, maar ook hier blijft bij mij een gevoel aanwezig dat er iets nog niet afgehandeld is en dat dit nog een staartje gaat krijgen.

We hebben even moeten wachten op dit derde deel van De Noordzeemoorden, maar het was het wachten waard. Ik heb Ritueel in no-time uitgelezen en vond het jammer dat het boek uit was. Ik hoop dat we niet zo lang hoeven te wachten op het laatste deel van De Noordzeemoorden, want ik wil toch wel erg graag weten hoe het nu allemaal gaat aflopen en of Kyra haar zus uiteindelijk zal gaan vinden.

Wendy Wenning

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier โ€“ Elin Meijnen โ€“ Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!