Een trol om van te houden

De Kikkerkol – Reggie Naus – Illustraties Kees de Boer – Ploegsma – 112 blz.

De kikkerkol“Trubbel de trol woont bij Sanne en Pepijn in de kelder. Dat is vaak leuk, maar soms ook erg lastig. Want de spelletjes die Trubbel verzint, zijn niet altijd even veilig. Belletje trekken bij een heks, bijvoorbeeld. De heks is woedend! Ze zint op wraak, en haalt daarbij alles uit de kast. En dan wordt het pas écht gevaarlijk in het Nevelwoud…”

De Kikkerkol is het tweede boek over Trubbel de trol, een weestrol uit het Nevelwoud. Reggie Naus schetst een heerlijke fantasiewereld waarin je kunt gaan geloven. Een beetje zoals Roald Dahl dat ook kan. Levendig, vol humor en fantasierijk.

Een kol is een heks en dat legt de schrijver gelukkig uit. Deze heks is een kikkerkol, omdat ze lastige mensen verandert in kikkers en in haar vijver laat zwemmen. Af en toe eet ze kikkerbilletjes.

Over het eerste deel Trubbel de trol schreef ik;
“Naus’ dialogen leven, waardoor het een heel fijn verhaal is om voor te lezen. Daarnaast is zijn humor een geschenk. Trubbel spreekt veel talen, zoals de taal van de vossen en andere dieren in het bos, maar maakt ook vaak hele grappige versprekingen.”
Ik kan het rustig letterlijk overnemen voor deze recensie.

Reggie Naus is meester in het combineren van de echte en de fantasiewereld. Hij bedenkt nieuwe woorden die raakvlakken met bestaande hebben en mengt fantasiefiguren met mensenbeesten. De fantasiewezens hebben menselijke trekken, maar kunnen ook dingen die buiten onze mensenbeestenmacht om gaan.

Waar in het vorige deel met belevenissen van Sanne en Pepijn het gemis van hun moeder slechts een gegeven was, komt het in dit deel meer aan de orde. Hun vader wordt verliefd en ondanks dat de kinderen hem best een nieuwe vrouw gunnen, willen ze niet déze vrouw. En daar hebben zij een hele goede reden voor…

Trubbel houdt van kattenkwaad, maar schiet gelukkig altijd op exact het juiste moment zijn vrienden te hulp. Maar als de heks van het Nevelwoud de kinderen op de hielen zit, komt Trubbel dan wel op tijd?
Met zijn gekke spelletjes, heerlijke woordspelingen, miscommunicaties met ‘mensenbeesten’ en verrassende acties is Trubbel een trol om van te houden!

Het is een vrolijk en spannend boek. Makkelijk leesbaar, mede door de bladspiegel en groot lettertype. De illustraties leuken het geheel extra op en verleiden kinderen om verder te lezen.

Nelly Hofman

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!