Een uitdagende puzzel

Belofte maakt schuld – Sarah Pinborough – Vertaling: – Els van Son – The House of Books – 318 blz.

De Britse Sarah Pinborough (1972) schreef in het Engels meer dan 20 boeken. Ze schrijft zowel YA, thrillers als fantasy. Ze is prijswinnend schrijver van boeken en televisieseries, onder meer voor de BBC. Wat jij niet ziet was de eerste thriller die in Nederland verscheen en de reacties waren zeer positief.

Belofte maakt schuld gaat over drie vrouwen: Lisa, Ava en Marilyn, die allemaal hun eigen geheimen hebben. Lisa is een overbezorgde moeder en waakt als een hond over Ava. Ava en Lisa zijn altijd met zijn tweeën geweest maar nu Ava in de puberteit is, wil ze meer ruimte voor zichzelf. Marilyn is de vriendin van Lisa die altijd klaarstaat en ogenschijnlijk een goed leven leidt. Drie vrouwen die allemaal willen dat hun geheim een geheim blijft maar toch blijkt dit niet mogelijk te zijn.

In de wisselende verhaallijnen zet Pinborough al snel wat venijnige lijntjes neer die voor een onderhuidse spanning zorgen. Kleine zinnetjes waar een grote betekenis aanhangt en als lezer wil je zo snel mogelijk de achterliggende betekenis hiervan weten. Vele wendingen en plottwists sturen je steeds weer een andere kant op en veel blijft lang onzeker. Ook al wordt er regelmatig teruggesprongen naar het verleden, toch blijft lang verborgen wat er nu precies gebeurd is. En dan komt er een moment dat je denkt te weten hoe het zit, maar dit moment wordt door een onverwachte wending weer snel weggevaagd.

Het boek bestaat uit drie delen en er zijn voortdurend wisselingen in de tijd. Bij die wisselingen moest
er soms wel even teruggeschakeld worden en de concentratie harder aangesproken worden. Maar dit was geen storende factor, er gebeurde genoeg om geïnteresseerd te blijven. Ook de meerdere cliffhangers zorgen ervoor dat je goed bij de les blijft. De karakters worden goed neergezet waarbij de nadruk wordt gelegd op de kracht van deze vrouwen en hun weerbaarheid.

Na het lezen van Wat jij niet ziet waren de verwachtingen voor Belofte maakt schuld hooggespannen. Dit boek heeft genoeg in zich om boeiend te blijven van begin tot eind en de puzzel die opgelost moet worden laat uitdagen en genieten. Het succes van Wat jij niet ziet wordt niet geëvenaard, maar Belofte maakt schuld is zeker een goede tweede.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!