Een van de beste kinderboeken ooit door mij gelezen

De Avonturenschool van Juf Wervelwind – Tekst en illustraties van Elise Primavera – Vertaling: Lia Belt – De Fontein – 268 blz.

avonturenschool juf wervelwindJuf Wervelwind is de eigenwijze directrice van de Avonturenschool voor Dochters van Drukke Ouders Volgens haar is het leven één groot avontuur! Maar de vier meisjes die naar deze school zijn gestuurd (in een doos, dat scheelt tijd) zijn niet meteen blij met hun nieuwe, vreemde juf. Wát moeten ze leren? Vliegen? Expres verdwalen?! Hiermee begint een reeks fantastische avonturen. Zo moeten de meisjes op zoek naar Dahlia Distel, die in de vijfde doos had moeten zitten…

Gelijk in de eerste twee hoofdstukken van De Avonturenschool van Juf Wervelwind komt de moraal duidelijk naar voren: de ouders maken kinderen zoals ze zijn.

Bea alleen aandacht als ze schreeuwt (schreeuwlelijk), ziet Milly haar beroemde ouders alleen op tv (luilak), wil Femke met alles helpen maar doet ze nooit iets goed, leest Annabel uit verveling de Encyclopedie (oud voor haar leeftijd) en hebben de ouders van Dahlia het zo druk dat ze haar niet eens aansporen om te groeien (laatbloeier). Als je het als ouders druk hebt, is dat nog een reden om geen tijd vrij te maken voor je kinderen.

Wat ook opvalt in De Avonturenschool van Juf Wervelwind zijn grote, maar vooral mooie plaatjes. Het verhaal begint met een aantal tekeningen, ter grootte van twee pagina’s, waarop de aankomst van de meisjes te zien is. Ook het teruggaan naar huis is op dezelfde manier geïllustreerd. Dit geeft het kinderboek net dat beetje extra. Dat de schrijfster haar eigen boeken illustreert (en nog goed ook!) is natuurlijk ook een pluspuntje.

De Avonturenschool van Juf Wervelwind is zowel leerzaam als grappig. Vanzelfsprekend is juf Wervelwind geen gewone juf en hanteert ze lichtelijk onorthodoxe lesmethoden; dat hoort er een beetje bij in een boek als dit. Maar Primavera weet het goed op papier te zetten.

Dat de Amerikaanse Elise Primavera (1955) al meer dan 25 jaar kinderboeken schrijft en illustreert is wel te zien. De Avonturenschool van Juf Wervelwind is één van de beste kinderboeken die ik ooit heb gelezen. De duidelijke moraal, mooie plaatjes en een schrijfstijl waarmee je als een speer door het boek racet. De Avonturenschool van Juf Wervelwind is voor de Nederlandse Kinderjury 2016 zeker een kanshebber!

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!