Een zinderende zomer

Frambozenzomer – Lucas Versteeg – Best of YA Van Goor – 283 blz.

Lucas Versteeg is redacteur bij een nieuwsplatform van de Hogeschool Utrecht en is afgestudeerd als journalist aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hij heeft sinds vijf jaar een podcast genaamd Boekcast waar hij samen met een vriendin boeken bespreekt. Zelf schrijft hij ook verhalen en in 2023 mocht hij op een YA festival een verhaal pitchen. Uitgeverij Best of YA Van Goor was daar aanwezig en gaf hem de gelegenheid zijn manuscript op te sturen met als gevolg dat zijn debuut Frambozenzomer nu bij hen is verschenen. Frambozenzomer is een YA boek, maar de auteur noemt het zelf een queer-boek. Naast homoseksualiteit bevat het thema’s als bodypositivity, eetstoornissen, zelfacceptatie en verliefd zijn. Het verhaal gaat over twee heel verschillende jongens die toch meer op elkaar lijken dan je in eerste instantie denkt. Iets waar niet alleen de lezer achter komt, maar ook de karakters zelf.

Thomas is een creatieve jongen die niets liever doet dan tekenen. Hij wil graag naar de kunstacademie. Zonder weemoed zal hij zijn huidige school achter zich laten, omdat hij daar veel gepest wordt vanwege zijn uiterlijk. Hij is dik en een nerd volgens zijn pesters. Hij verheugt zich enorm op het teken- en schilderkamp waar hij in de vakantie naar toe zou gaan. Zijn ouders hebben echter, achter zijn rug om, dit kamp afgezegd en hem opgegeven voor een zomerkamp voor jongeren om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Thomas is boos. Hij is onzeker over zijn gewicht en is er best wel mee bezig, maar voelt zich nu in de steek gelaten door zijn ouders, omdat zij hem naar een ‘afvalkamp’ willen sturen.

Hij besluit toch maar te gaan. Het kamp wordt geleid door een fanatieke dame die van oorsprong diëtiste is. Haar zoon Fender heeft een zomerbaantje in het kamp. Fender is knap en heel slank, volgens Thomas. Thomas denkt dat Fender alles is wat hij niet is: zelfverzekerd, uit de kast, mooi en gelukkig. Maar is dat ook zo? Fender is niet zo gelukkig als het lijkt en vindt zichzelf eerder te mager. Elke dag levert hij strijd met de bizarre eetadviezen van zijn moeder. De jongens leren elkaar beter kennen en al snel draaien ze om elkaar heen, omdat ze beiden niet echt durven te zeggen wat ze zouden willen. Het wordt in ieder geval voor beiden een week om nooit te vergeten.

Frambozenzomer is een heerlijk romantisch verhaal met een prettige vertelstijl. Doordat de auteur ervoor gekozen heeft om verschillende thema’s aan te kaarten, is het geen mierzoet verhaal geworden waarbij twee jongeren op elkaar vallen en er een kalverliefde ontstaat. De onzekerheid over jezelf, je lichaam (of dat nu te dun of te dik is) wordt mooi omschreven. Iedere jongere op het kamp heeft een eigen reden om er te zijn waarbij een aantal zich schaamt voor hun lichaam en een aantal niet. Doordat deze mensen (die zich niet schamen) zo positief zijn, komen er verschillende denkwijzen voorbij over hoe je over je lichaam kunt nadenken en of je er wat aan wilt doen en hoe.  Het is mooi om zo een eetstoornis bespreekbaar te maken.  Daarnaast wordt de maatschappij een spiegel voorgehouden: wie bepaalt immers wat mooi is en wat dik of dun?

Daarnaast vindt de hoofdpersoon Thomas het moeilijk om voor zijn gevoelens uit te komen. Hij weet zelf wel dat hij van jongens houdt en niet van meisjes, maar durft dit nog niet bekend te maken. Deze innerlijke strijd wordt ook goed verwoord. Hier komt het stukje queer om de hoek kijken, maar ik vind het geen typische queer roman. Het ligt er niet dik bovenop. In die zin dat het gewoon over twee jongens gaat, die elkaar gaan vertrouwen en zo naar elkaar toe groeien. De auteur heeft ook gekozen voor ‘gewone’ jongeren en niet bijzondere types. Hierdoor is het fijn lezen en is de afstand tussen de lezer en de karakters niet groot en kan het boek door een groot publiek gewaardeerd worden. Lucas Versteeg heeft een mooi debuut neergezet en het verhaal is zeker een aanvulling in het YA genre.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

Bridget van der Puff en de spooktrein – Martin – Stewart – Illustraties: Georgien Overwater – Luitingh – Sijthoff – 296 blz. Bridget van der Puff is een dapper en avontuurlijk meisje dat nergens bang voor is. Als ze op de verjaardag van haar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Een ongelofelijke grote, ongelofelijke gevaarlijke leguaan – Pim Lammers – Illustraties: Natascha Stenvert – Querido – 32 blz. Als een jongen een familiefoto mee moet nemen naar school, ziet hij dat helemaal niet zitten. Hij besluit dus maar een tekening te maken, dan kan...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Koorddansen – Lieven Vandekerckhove – Uitgeverij Liverse – 146 blz. Alle goede dingen bestaan uit drie moet de Vlaamse auteur Lieven Vandekerckhove gedacht hebben. Na zijn debuut In schuifschrift van 2019 verscheen vervolgens in 2022 Van A tot Z, of toch bijna. Koorddansen bevat...
Lees verder Categorie: Columns & Korte verhalen
| Reageer!