Een zwaar onderwerp luchtig beschreven

Ooit zal ik je weer zien – Ellen Lina – Ellessy Relax – 334 blz.

ooit zal ik je weer zienEllen Lina-Rink werd in 1983 geboren in Arnhem, waar ze jaren heeft gewoond en gewerkt. Sinds begin 2013 woont ze met haar gezin op Curaçao. De roman Ooit zal ik je weer zien is haar tweede boek, na Vasthouden. Lina schreef de basis voor Ooit zal je ik weer zien jaren geleden, maar pas kort geleden heeft ze er echt werk van gemaakt en het verhaal flink omgegooid.
Ooit zal ik je weer zien gaat over Julia die nogal wat heeft meegemaakt. Haar leven is niet makkelijk. Hoe moet je verder gaan met leven, wanneer je zoiets afschuwelijks hebt meegemaakt dat het schuldgevoel bijna ondragelijk is? Wanneer je jeugdliefde daardoor zodanig is veranderd, dat een toekomst samen onmogelijk lijkt? Wanneer je eigenlijk het liefst helemaal niet meer had geleefd?

Het leven van de achtentwintigjarige Julia van Doorn en haar verloofde Sean is behoorlijk ontspoord. Een alcoholverslaving en huiselijk geweld drijven de twee in een rap tempo uit elkaar. Het tij lijkt te keren wanneer Julia de integere Ryan ontmoet, al heeft ze wel het idee dat ze hem ergens van kent. Sean zakt ondertussen steeds verder af en wanneer hij in de gaten krijgen dat Julia en Ryan contact hebben, komt uiteindelijk het onmogelijke bovendrijven. Het stelt Julia voor een keerpunt in haar leven, maar is ze er wel aan toe om haar verleden achter zich te laten?

“Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoudt, op deze manier leven met hem. Het maakt ze nog veel ongelukkiger dan ik al ben en ik zou niet weten wat ik zou moeten doen om het beter te maken. Voor ons allebei. Ik besluit de dag buitenshuis door te gaan brengen. Ik zie wel waar ik heen ga, alles beter dan hier gaan zitten treuren. Ik pak mijn spullen en verlaat het huis zonder nog iets tegen Sean te zeggen. Hij stikt er maar in. Uren dwaal ik door de stad, loop winkel in en winkel uit zonder iets te kopen. In de supermarkt lukt het me niet om te bedenken wat ik eigenlijk nodig heb, ik gooi van alles in mijn karretje.”

Dit klinkt als een zwaar boek, met moeilijke onderwerpen. Problemen met mannen zijn vaker de basis van chicklits, maar door het verleden van Julia is Ooit zal ik je weer zien net een beetje meer dan dat: een liefdesroman. Door de vlotte schrijfstijl van schrijfster Ellen Lina vlieg je door het boek heen. Het onderwerp mag zwaar zijn, met soms een beetje overdreven intense emoties of diepgaande vriendschappen, maar daar tegenover staan de vrolijke brieven van Julia’s moeder. Al met al is Ooit zal ik je weer zien een luchtig boek, zeer geschikt om lekker mee de relaxen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!