Effecten van de eenkindpolitiek
Bericht van een Chinese moeder – Xinran – The House of Books – 270 blz.
Moeder worden is voor de meeste vrouwen de gelukkigste zaak van de wereld. Een tweede of derde kind wordt bijna altijd met open armen verwelkomd en gezien als een groot geschenk. Maar wat nou als je maar één kind mag? En het liefst ook een zoon, anders kan niemand de familielijn voortzetten. Sinds China de eenkindpolitiek in de jaren tachtig implementeerde, zijn vele moeders voor dilemma’s komen te staan. Verhalen van deze moeders zijn verzameld in de bundel Bericht van een Chinese moeder.
Het boek biedt een interessante blik in de complexe wereld van de Chinese samenleving. Hoewel de ingrijpende veranderingen van de eenkindpolitiek bekend zijn, is dit zelden persoonlijk gemaakt. Door persoonlijke verhalen te gebruiken is Xinran, een bekende journaliste en radiopresentatrice, erin geslaagd dit tastbaar te maken. De dramatische kant van de verhalen wordt ook breed uitgemeten.
‘Chinese vrouwen zijn de meest onzelfzuchtige personen op aarde. Ze hebben alles over voor hun man en kinderen, doorstaan elke kwelling, plengen hun bloed en tranen om voor ze te zorgen. Het enige wat hen troost is dat hun dochters op een dag zullen begrijpen dat hun moeders van hen hielden, en dat die liefde een eindeloze stroom bittere tranen heeft gekost!’
Hoewel de keuzes en verhalen zeer schrijnend zijn, was het wellicht sterker geweest om ze op ingetogener wijze te vertellen. Deze manier van opschrijven speelt goed in op het moedergevoel, maar trapt wel in een bekende val: Het aanwijzen van de Chinese overheid als oorzaak voor alle problemen. Toch is het goed dat een dergelijke bundel is uitgekomen. Verlies en moederliefde zijn krachtige thema’s om wederzijds begrip te creëren.
Li-Anne Krol