Eigen kinderen inspiratie voor kleurrijk verhaal

Tori – Brian Elstak i.s.m. Karin Amatmoekrim – Das Mag Uitgevers – 129 blz.

Tori is het avontuurlijke verhaal van de drie mensenkinderen Cel, Bones en Zi die opgroeien onder de hoede van schildpadvader en briljant verhalenverteller Jean-Michel. Op een dag gaan de drie onverschrokken kinderen op pad met de auto om hun vader te helpen zijn verhalen uit te geven in een prachtig boek. Met de verhalen op zak staat de reis garant voor hun eigen spannende verhaal: Cel, Bones en Zi belanden in een draaikolk van gebeurtenissen.

‘Cel en Bones zagen nog net hoe Zi tijdens haar val haar colossusschild voor zich hield. Het magische schild begon te glimmen en het speciale staal veranderde Zi’s huid in metaal. Het meisje tuimelde de onmetelijke diepte onder de brug in. Bones trok vliegensvlug zijn potloodzwaard en tekende zo snel als hij kon een panter met vleugels. Het dier kwam tot leven en keek hem vriendelijk aan. “Vang haar, alsjeblieft,” riep Bones in paniek, en de panter dook gehoorzaam van de brug omlaag. De jongens keken hem angstig na.’

Onderweg komen de avonturiers het enige kleurrijke personage na het andere tegen, van een bende Katachtigen tot aan snelheidsduivel Croc en draak Lennox. Ieder van deze personages is aangeduid met een kleur in het boek. Handig, het maakt het terugzoeken naar citaten of gebeurtenissen een stuk gemakkelijker. Ook de illustraties –inclusief de boekomslag- zijn kleurrijk en springen in het oog. Ze komen van de hand van de schrijver zelf: beeldend kunstenaar Brian Elstak.

Bijzonder aan het boek is dat Elstak zijn eigen kinderen de hoofdrol heeft gegeven. Weliswaar met andere namen en vergrote karaktereigenschappen, maar zijn inspiratie putte hij uit zijn eigen gezin. Op deze manier probeert hij hen levenslessen mee te geven. De kinderen in het boek zijn fel, bedachtzaam en hartstochtelijk, maar bovenal goedhartig en enorm behulpzaam. Ook mooi is dat de kinderen weliswaar de hoofdpersonages zijn, maar dat vanuit ieder karakter wordt geschreven.

Alle personages hebben, net als zijn eigen kinderen, een kleurtje. Zeldzaam in Nederlandse kinderboeken. In een interview met radiozender FunX vertelt Elstak er het volgende over: “Het is moeilijker te vinden. Of ze er echt niet zijn weet ik niet, met zekerheid durf ik het niet te zeggen.” Het zorgt in ieder geval voor een eerlijk verhaal en geeft kinderen met een kleurtje ook de kans om iets te lezen waar ook zij zich in kunnen herkennen.

Tori is het debuut van beeldend kunstenaar Brian Elstak (1980), een verhalenverteller pur sang. De verhalen die hij zijn eigen kinderen voor het slapengaan vertelt, heeft hij nu opgeschreven en geïllustreerd. Eerder werk van hem was te zien in het Stedelijk Museum, op albumcovers en in videoclips. Karin Amatmoekrim (1976) is de schrijfster van o.a. Het gym en Tenzij de vader.

Dit leuke verhaal van Elstak is niet alleen een aanrader voor kinderen, maar ook voor hun ouders die graag (voor)lezen, een zwak hebben voor prachtige illustraties en uitkijken naar een avonturenverhaal dat net even anders dan anders is. En mogelijk met een vervolg: het boek eindigt met een open einde en de onuitgesproken belofte dat er nog meer spannende verhalen uit de pen van Elstak – en wellicht Amatmoekrim – zullen komen.

Gaetana Ferla

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!