Eng is erger dan au

Piepende remmen en klimmende apen โ€“ Wilma Degeling โ€“ Uitgeverij Menuet โ€“ 206 blz.

Piepende remmenKleine Marjan (ze is ongeveer een jaar of zeven) loopt iedere ochtend naar school. Zus Nelleke gaat een stukje met haar mee, maar al gauw moet zij een andere weg ingaan om naar de Mulo te gaan. Marjan moet zelf oversteken. En daar gaat het mis. Een hard gepiep van remmen, een klap en Marjan ligt op de grond.
Al snel is er een dokter bij haar. De ambulance is gewaarschuwd. En mama is er ook. Marjan hoort mensen over haar praten. Over dat de jongste van mama en nog iemand nu ook een ongeluk heeft gehad. Ondanks alle ellende onthoudt ze dat.

Marjan gaat naar het ziekenhuis. Ze is gewond en heeft een zware hersenschudding. Daardoor moet ze plat liggen, zelfs zonder een heel dun kussen. Voor de kleine meid is het een groot drama. Ze snapt er niets van. Bovendien mist ze haar moeder heel erg. Ze huilt veel en wil niet eten.
Langzaam wordt de situatie beter. Marjan herstelt, dankzij de grote kracht van mama, die heel vaak komt. Als lezer kom je steeds meer te weten over de gezinssituatie. Je leeft mee met Marjan, die stapje voor stapje begint te begrijpen wat die mensen op straat zeiden. Waarom ze haar vader niet kent wordt ook duidelijk. Kleine cadeautjes krijgen een grote betekenis. De liefde en vooral de zorg van mama en haar tante zijn duidelijk voelbaar in het boek. Al is mama soms wat streng en stroef: Marjan heeft haar heel hard nodig.

Een heel mooi boekje met hardcover. Een voorleesboek voor de middenbouw van de basisschool. Het boek speelt zich zo’n vijftig jaar geleden af. Een heel groot verschil met nu. Goed uitgewerkt door Wilma Degeling, die als toegift een heel leuk stukje over โ€œnaar het ziekenhuisโ€ heeft geschreven. Met de verschillen tussen toen en nu. Wat ik ook heel leuk vond, is dat het boek helemaal uit de persoon van Marjan is geschreven. Haar onmacht, verdriet, boosheid en angst zijn goed weergegeven. Als volwassene weet je uiteraard dat wat er gebeurt heel normaal is, maar het is zo herkenbaar om het te lezen vanuit dit oogpunt.

Een mooi themaboek dus, dat is voorzien van foto’s, die zijn bewerkt zodat ze illustraties lijken. Leuk geschreven, met veel details, die we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Een goed voorleesboek voor een kind dat bijvoorbeeld net een ziekenhuisopname achter de rug heeft.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning โ€“ Zanib Mian โ€“ Vertaling: Najiba Abdellaoui โ€“ Illustraties: Kyan Cheng โ€“ Volt โ€“ 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eรฉn waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood โ€“ Ewoud Sanders โ€“ Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!