Eng is erger dan au

Piepende remmen en klimmende apen – Wilma Degeling – Uitgeverij Menuet – 206 blz.

Piepende remmenKleine Marjan (ze is ongeveer een jaar of zeven) loopt iedere ochtend naar school. Zus Nelleke gaat een stukje met haar mee, maar al gauw moet zij een andere weg ingaan om naar de Mulo te gaan. Marjan moet zelf oversteken. En daar gaat het mis. Een hard gepiep van remmen, een klap en Marjan ligt op de grond.
Al snel is er een dokter bij haar. De ambulance is gewaarschuwd. En mama is er ook. Marjan hoort mensen over haar praten. Over dat de jongste van mama en nog iemand nu ook een ongeluk heeft gehad. Ondanks alle ellende onthoudt ze dat.

Marjan gaat naar het ziekenhuis. Ze is gewond en heeft een zware hersenschudding. Daardoor moet ze plat liggen, zelfs zonder een heel dun kussen. Voor de kleine meid is het een groot drama. Ze snapt er niets van. Bovendien mist ze haar moeder heel erg. Ze huilt veel en wil niet eten.
Langzaam wordt de situatie beter. Marjan herstelt, dankzij de grote kracht van mama, die heel vaak komt. Als lezer kom je steeds meer te weten over de gezinssituatie. Je leeft mee met Marjan, die stapje voor stapje begint te begrijpen wat die mensen op straat zeiden. Waarom ze haar vader niet kent wordt ook duidelijk. Kleine cadeautjes krijgen een grote betekenis. De liefde en vooral de zorg van mama en haar tante zijn duidelijk voelbaar in het boek. Al is mama soms wat streng en stroef: Marjan heeft haar heel hard nodig.

Een heel mooi boekje met hardcover. Een voorleesboek voor de middenbouw van de basisschool. Het boek speelt zich zo’n vijftig jaar geleden af. Een heel groot verschil met nu. Goed uitgewerkt door Wilma Degeling, die als toegift een heel leuk stukje over β€œnaar het ziekenhuis” heeft geschreven. Met de verschillen tussen toen en nu. Wat ik ook heel leuk vond, is dat het boek helemaal uit de persoon van Marjan is geschreven. Haar onmacht, verdriet, boosheid en angst zijn goed weergegeven. Als volwassene weet je uiteraard dat wat er gebeurt heel normaal is, maar het is zo herkenbaar om het te lezen vanuit dit oogpunt.

Een mooi themaboek dus, dat is voorzien van foto’s, die zijn bewerkt zodat ze illustraties lijken. Leuk geschreven, met veel details, die we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Een goed voorleesboek voor een kind dat bijvoorbeeld net een ziekenhuisopname achter de rug heeft.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Slimmer dan je denkt – Lotte Stegeman – Luitingh – Sijthoff – 144 blz. Het begin. Er was een tijd, niet lang geleden, dat niemand geloofde dat dieren ook emoties kunnen hebben of slim zijn. Een goed idee om hierover een boek te maken...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken, Non-fictie
| Reageer!
Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!