Er is zoveel meer uit het leven te halen

Dik, druk en dronken – Nanda Roep – Uitgeverij Nanda – 260 blz.

Dik,druk en dronkenNanda Roep is naast schrijfster van kinderboeken en romans, tevens producent en uitgeefster. Ze heeft net het vijfjarig bestaan van haar eigen Uitgeverij Nanda gevierd.
Maandelijks blogt Nanda op ookmaareenvrouw. Haar partner is cabaretier Silvester Zwaneveld en samen hebben ze twee kinderen. Meer over Nanda is te lezen op haar website.
Tijd over is het gevoelige lied dat Nanda Roep heeft geschreven en gezongen. Het lied is opgebouwd met teksten uit de roman Dik, druk en dronken.

Janine is getrouwd met Bram, een succesvolle architect en samen hebben ze twee kinderen. Sem is twaalf jaar oud en Julia tien. Bram heeft zijn eigen bureau en is daar erg druk mee. Janine regelt alles in en om het huis en zorgt voor de kinderen. Indien nodig speelt ze de gastvrouw voor de klanten van Bram. Ze wonen in een mooi huis en hebben geen geldzorgen. Geen vuiltje aan de lucht, zou je zeggen.

Maar Janine heeft het even helemaal gehad. Zelf heeft ze geen rustig moment met al dat geregel en waardering ho maar. Ze is de vrouw van… Impulsief rijdt ze alleen naar zee en laat de boel de boel. Oproepen op de telefoon beantwoordt ze niet, net als de sms’jes die op een gegeven moment veelvuldig binnenkomen. Laten ze allemaal maar even in hun sop gaar koken. Maar hoelang zal het gaan duren voordat Bram haar gaat begrijpen of zal dit het einde gaan betekenen van hun huwelijk.

Dik, druk en dronken is een prachtig verhaal om te lezen. In dertig hoofdstukken lezen we de belevenissen van Janine, vanuit de eerste persoon. Op een luchtige, vrolijke wijze geschreven maar wel met een serieuze ondertoon. Het schrijven vanuit de eerste persoon kan de mogelijkheid vergroten om je als lezer te verplaatsen in de personages en dat is hier ook zeker het geval. De ontevredenheid van Janine is heel goed invoelbaar en kan in sommige opzichten erg dichtbij komen. Het verhaal ontvouwt zich op soepele wijze en wist al snel mijn volle aandacht te pakken en vast te houden. Dik, druk en dronken is geen boek dat je even makkelijk terzijde legt, de nieuwsgierigheid naar de afloop is daarvoor te groot. Na het lezen van dit boek kon ik niet anders dan een diep respect te hebben voor de personages, vooral voor Janine. Een vrouw die alsnog haar eigen keuzes durft te maken.

“Mijn broek zit te strak, mijn hoofd zit vol en mijn hart schreeuwt het uit. Het is genoeg geweest. Klaar nu. Het is geen verstandig besluit en zeker niet weloverwogen, maar het is afgelopen, en wel direct.”

Dit is het eerste boek dat ik van Nanda Roep heb gelezen en wist niet wat ik kon verwachten. Op het moment dat ik dit boek ging lezen was er ook nog geen flaptekst beschikbaar en ik had summiere informatie over het verhaal. Het bleek een zeer aangename kennismaking met het schrijverstalent van deze veelzijdige vrouw te gaan worden.
Nanda verstaat de kunst om de gevoelens van een vrouw compleet bloot te leggen en voor veel vrouwen ( vooral diegene rond de veertig jaar) zal dit boek veel herkenning oproepen.

“Mijn hoofd is als de zolderkamer waar je steeds van alles hebt neer gepleurd met het idee dat je het ooit in alle rust zou bekijken. Totdat je op een dag naar binnen stapt en je afvraagt hoe het in vredesnaam zo’n puinhoop kon worden.”

Nanda bestempelt dit boek als vrouwenboek en ik denk inderdaad dat vooral vrouwen zich aangesproken voelen en tot nadenken worden aangezet. En wie kent dat gevoel nu niet, je denkt dat je alles hebt dat je hartje begeert, maar toch mist er iets. Een hardwerkende man, lieve kinderen, prachtig huis, genoeg geld zodat je zelf niet hoeft te werken. Maar waar is die uitdaging van het leven gebleven?. Op humoristische wijze laat Nanda Roep met dit verhaal zien waar het eigenlijk om draait in het leven. Een serieus verhaal met diepgang dat toch met regelmaat een glimlach op je gezicht zal toveren. Een verhaal dat iets met je doet, of je nu wilt of niet. In Dik, druk en dronken word je als lezer met de neus op de feiten gedrukt maar niet alleen een vrouw zal een wijze les uit dit verhaal kunnen halen. Dus mannen, wat let je…

Wendy Wenning

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!