Feelgood jeugdboek over een verdwaalde opa

Gevonden – Cees van den Berg – Lemniscaat – 144 blz.

Cees van den Berg is muzikant en schrijver. Na jarenlang in bands basgitaar gespeeld te hebben – en later contrabas – vond hij het tijd om ook te gaan schrijven. Hij begon, natuurlijk, als muziekrecensent en interviewer en debuteerde in 2016 met zijn kinderboek Lotje Later. Gevonden is zijn eerste boek bij Lemniscaat.

Frietje is zo’n meisje dat wil zorgen voor alle verloren dieren die ze aantreft: zwerfhonden, verdwaalde schildpadden… en een oude man die met zijn pantoffels aan midden op het fietspad staat en niet meer weet wie hij is.

Frietje noemt de man ‘meneer Fritz’ en neemt hem mee naar huis. Daar weten haar ouders niet goed wat ze met de situatie aan moeten. De politie wordt erbij gehaald, de zorg wordt ingeschakeld. En voorlopig mag meneer Fritz even blijven logeren, want om hem nou de nacht door te laten brengen in een cel is ook zo wat… Frietje is vastberaden om uit te zoeken wie meneer Fritz is. Haar pogingen om hem zijn geheugen terug te laten vinden, leveren vrolijke situaties op – maar gemakkelijk gaat het niet. Gaandeweg ontstaat er een bijzondere vriendschap.

Frietje, of Frida, zoals ze echt heet, is een heel lief meisje. Ze ziet geen kwaad in de wereld, ze is één brok goedheid. Ze heeft ook hele leuke ouders: een pittige maar vriendelijke Portugese moeder en een ietwat onhandige goedzak als vader. Ze hebben een eigen restaurant, en Frietje maar er altijd zitten om rustig haar huiswerk te maken.

Frietje neemt van alles mee naar huis, zo ook meneer Fritz en al snel geven ze heel veel om elkaar en doet Frietje enorm haar best om meneer Fritz te helpen, zelfs als dat betekent dat hij dan weer naar huis moet. Het is hartverwarmend. Het is lekker vlot geschreven. Het is een echt feelgood boek, waarvan je heel graag toewerkt naar het eind goed al goed. Je kunt dan ook niet veel anders dan het boek met een kleine glimlach dichtslaan.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!