Fladderen en tsjilpen in plaats van tikken

De robot en het blauwe vogeltje – David Lucas – Vertaling: Wilma Seijbel – Karmijn – 32 blz.

De kleine, onafhankelijke uitgeverij Karmijn staat inmiddels bekend om haar bijzondere en uiterst verzorgde uitgaven. De robot en het blauwe vogeltje is er weer zo een: een lief, poëtisch prentenboek over een robot met een kapot hart dat niet te repareren valt, waardoor de robot in z’n geheel op de schroothoop terechtkomt. Daar ligt hij in alle eenzaamheid en in barre weersomstandigheden te verroesten.

Dan landt er een blauw vogeltje op zijn schouder, uitgeput van de reis naar het zuiden. Het zoekt een plek om uit te rusten en de robot weet daar een uitstekende plek voor: daar waar vroeger zijn hart zat.
Als het vogeltje zich er nestelt, is het voor de robot alsof hij zijn hart weer voelt, maar dan op een bijzondere manier; hij voelt en hoort het fladderen en tsjilpen in plaats van tikken.
Als het vogeltje het te koud krijgt, besluit de robot haar een eindje weg te brengen. Wat volgt is een bijzondere reis, die weliswaar treurig lijkt te eindigen, maar die in wezen juist alle hoop en liefde van de wereld in zich draagt.

De robot en het blauwe vogeltje is een prentenboek dat het wat mij betreft niet zozeer moet hebben van de wat zoetige tekst, maar wel van de liefdevolle boodschap op zich, en van de prachtige illustraties. Daar valt niet alleen veel op te ontdekken, maar ze verbeelden ook op ontroerende wijze de wisselende stemmingen van de robot. Een mooi boek om samen met kleintjes te lezen en te bewonderen, en tevens een mooie ingang om te praten over vriendschap, liefde, leven en dood.

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!