Gedachtenkronkels van een scholier

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen – Leopold – 211 blz.

Erna Sassen is vooral bekend door haar werk in musicals en toneelvoorstellingen, haar presentatiewerk bij KRO-radio en voor de wat ouderen onder ons haar rol in de tv-serie Medisch Centrum West. In 2005 begon ze echter met het schrijven van boeken voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Inmiddels is dit haar derde young-adult boek en net als de vorige twee bijzonder, een eigen stijl en een echte aanrader.

In dit verhaal vertelt Tessel over wat er met haar gebeurt en met name in haar hoofd. Tot en met het vierde leerjaar ging het goed met haar, ze was perfectionistisch wat betreft haar studie en het liep op rolletjes. Maar nu ze in de vijfde zit, is dat allemaal veranderd. Haar mentor vindt dat ze te lange tijd te hard heeft gewerkt, nu een burn-out heeft, het maar rustig aan moet doen en naar school moet komen wanneer ze wil. Tessel vindt dat een van de grote nadelen van volwassenen, dat die altijd denken dat zij wel weten wat er met een kind aan de hand is en hoe dat op te lossen valt. Tessel profiteert van het feit dat ze niet naar school moet, tot ze de moeder van de overleden Sanne ontmoet.

Het verhaal bestaat uit de gedachtenspinsels van Tessel. Ze laat de lezer toe in haar hoofd en haar gevoelens. Langzaam komen we achter de ware reden waarom Tessel niet meer naar school wil en zo moe is. Dit bracht bij mij, als lezer, toch wel wat boosheid naar voren. Vooral omdat Tessel zichzelf de schuld geeft van de hele situatie en de volwassenen niets schijnen op te merken of er wat mee doen. De moeder van Sanne drukt op een bijzondere manier bij Tessel de feiten op haar neus en hierdoor wordt Tessel aan het denken gezet. Met name aan het feit dat als jezelf geen actie onderneemt je echt geen stap verder komt. Je moet het immers zelf doen (en willen).

Erna Sassen weet door haar vertelwijze de lezer te boeien. Het boek bestaat uit vijf delen met korte hoofdstukken. Elk deel begint met een “to-do-lijst” van Tessel en in het verhaal zijn de gedichten/liedjes van Tessel ook opgenomen. Mooie gedichten die je nog een keer overleest, en als het boek uit is nog even terug wilt lezen.

Het is een cliché om te zeggen dat het puberbrein bijzonder in elkaar zit, maar dat dit nu eenmaal nog hard bezig is om te ontwikkelen. Dat het leven in de puberteit dan best gecompliceerd is, staat buiten kijf. Erna Sassen heeft de gedachtenkronkels van deze jonge persoon mooi weten te verwoorden en het karakter levend op papier gekregen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!