Gedachtenkronkels van een scholier

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen – Leopold – 211 blz.

Erna Sassen is vooral bekend door haar werk in musicals en toneelvoorstellingen, haar presentatiewerk bij KRO-radio en voor de wat ouderen onder ons haar rol in de tv-serie Medisch Centrum West. In 2005 begon ze echter met het schrijven van boeken voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Inmiddels is dit haar derde young-adult boek en net als de vorige twee bijzonder, een eigen stijl en een echte aanrader.

In dit verhaal vertelt Tessel over wat er met haar gebeurt en met name in haar hoofd. Tot en met het vierde leerjaar ging het goed met haar, ze was perfectionistisch wat betreft haar studie en het liep op rolletjes. Maar nu ze in de vijfde zit, is dat allemaal veranderd. Haar mentor vindt dat ze te lange tijd te hard heeft gewerkt, nu een burn-out heeft, het maar rustig aan moet doen en naar school moet komen wanneer ze wil. Tessel vindt dat een van de grote nadelen van volwassenen, dat die altijd denken dat zij wel weten wat er met een kind aan de hand is en hoe dat op te lossen valt. Tessel profiteert van het feit dat ze niet naar school moet, tot ze de moeder van de overleden Sanne ontmoet.

Het verhaal bestaat uit de gedachtenspinsels van Tessel. Ze laat de lezer toe in haar hoofd en haar gevoelens. Langzaam komen we achter de ware reden waarom Tessel niet meer naar school wil en zo moe is. Dit bracht bij mij, als lezer, toch wel wat boosheid naar voren. Vooral omdat Tessel zichzelf de schuld geeft van de hele situatie en de volwassenen niets schijnen op te merken of er wat mee doen. De moeder van Sanne drukt op een bijzondere manier bij Tessel de feiten op haar neus en hierdoor wordt Tessel aan het denken gezet. Met name aan het feit dat als jezelf geen actie onderneemt je echt geen stap verder komt. Je moet het immers zelf doen (en willen).

Erna Sassen weet door haar vertelwijze de lezer te boeien. Het boek bestaat uit vijf delen met korte hoofdstukken. Elk deel begint met een “to-do-lijst” van Tessel en in het verhaal zijn de gedichten/liedjes van Tessel ook opgenomen. Mooie gedichten die je nog een keer overleest, en als het boek uit is nog even terug wilt lezen.

Het is een cliché om te zeggen dat het puberbrein bijzonder in elkaar zit, maar dat dit nu eenmaal nog hard bezig is om te ontwikkelen. Dat het leven in de puberteit dan best gecompliceerd is, staat buiten kijf. Erna Sassen heeft de gedachtenkronkels van deze jonge persoon mooi weten te verwoorden en het karakter levend op papier gekregen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!
Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!