Gekke geschiedenissen in Gent

Een dag in Gent – Herman Brusselmans – Prometheus – 196 blz.


Als je een keer wilt lachen en niet al te zware lectuur tot je wilt nemen, lees dan eens een boek van Herman Brusselmans. Zijn boek Een dag in Gent gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over een man, die veel wegheeft van Herman zelf, die een ‘gewone’ dag in Gent doorbrengt.

Als zijn vrouw(Herman was nog getrouwd toen hij dit boek schreef) naar haar werk is, gaat hij op stap met zijn hond Eddy, die hij afgeeft bij een bevriend bejaard echtpaar dat op het beest zal passen. De vrouw van het echtpaar is snel geroerd en neemt telkens een tissue uit haar slipje om haar tranen te drogen, waarbij Brusselmans opmerkt dat er op de plek van haar kruis een gat in het slipje zit. Dit onderbroekenlolniveau kunnen de grappen van Brusselmans dus hebben. Je bent gewaarschuwd.

Verwacht geen roman van grote diepte of dramatische wendingen, maar rare karakters vind je er genoeg in. Misschien is de hoofdpersoon, de Herman Brusselmans look-alike, wel de vreemdste. Zowel in het heden als in flashbacks gaat hij met vrouwen mee naar hun kamertje of flatje. Daar zou hij het gaarne met het meisje doen, maar hij zegt telkens, dat hij getrouwd is en dat het van seksuele handelingen niet kan komen, maar vraagt of ze wel haar borsten wil laten zien. Vreemd genoeg stemmen de vrouwen daar altijd mee in.

Een van de grappigste scènes vindt plaats in een krankzinnigengesticht. Een keer per week gaat hij met een patiënte een middagje op stap op therapeutische basis. Ze lijdt aan depressies, maar Herman gelooft daar niets van. ‘Was er maar kermis in Gent,’ mijmert hij, ‘dan nam ik haar mee naar de schiettent en kon zij zichzelf door het hoofd schieten.’ Zijn ontmoeting met de patiënt met één oor in het gesticht doet denken aan de humor van John Cleese in Fawlty Towers.

Van de boeken van Brusselmans is vast een komische televisieserie te maken. Herman zou daarin zichzelf kunnen spelen, strompelend door Gent met zijn zere benen en een sigaret in de mondhoek. Op de achterflap laat de uitgever een lezer verzuchten: ‘Alweer heeft Herman Brusselmans een toproman geschreven’. Zelfs zijn uitgever is een grappenmaker, maar anders geef je Brusselmans ook niet uit.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!